Rustikalne kuhinje

Pri izbiri opreme za dom imamo ljudje različne želje in potrebe. Nekateri so pristaši minimalističnih potez s čim manj odvečnih dodatkov, spet drugi imajo radi kuhinje bogatejših oblik z več ornamenti in bolj razgibanimi površinami. Na srečo znajo dandanes proizvajalci kuhinj izdelati tako sodobne oblike kuhinj kot tudi bolj rustikalne, vse pa so izdelane po najnovejših postopkih, ki zagotavaljajo najvišjo kakovost, dolgo življensko dobo, praktičnost ter enostavnost za vzdrževanje.

Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje odlikujejo bogate oblike ličnic, stranic in vencev. Običajno gre za izrezljane površine z različno globino ter različnih oblik. Ličnice so izdelane iz MDF plošč oziroma iz masivnega lesa, odvisno od cenovnega razreda kuhinje. Barve so pri takšnih kuhinjah običajno bolj umirjene, zemeljske. Kupci se najbolj pogosto odločajo za belo, magnolija oziroma vanilija barvo, oziroma se kuhinjo naredi v različnih barvah lesnih dekorjev.

Podeželjske okvirjene kuhinje

Za tiste, ki so jim rustikalne kuhinje preveč okrašene, so na voljo tako imenovane podeželjske kuhinje. Obstaja več tipov podeželjskih kuhinj, skupen pa jim je rahel okvir na ličnici. Nekatere ličnice so izdelane iz MDF plošče, nato s podobnim postopkom kot pri rustikalnih kuhinjah izrezljane in kasneje oplaščene s folijo. S tem dobimo gladko površino brez ostrih robov, kjer bi se nabirala umazanija. Takšna kuhinja je kljub podeželjskemu pridihu vseeno zelo hvaležna za vzdrževanje.

Drug tip kuhinj pa odlikujejo sestavljene ličnice. Pri njih je narejen okvir, v katerega je kasneje vstavljeno polnilo. Takšne kuhinje imajo nekoliko bolj izrazit okvir, kar naredi kuhinjo še dodatno toplo. Sestavljene ličnice so lahko narejene iz iverne plošče oziroma iz masivnega lesa, odvisno od proizvajalca.


Sodobne rešitve v podeželjskih kuhinjah

Kljub rustikalnemu videzu, novejše podeželjske kuhinje vsebujejo vse sodobne rešitve (sodobne jedilne mize, stoli, …) . Tako lahko tudi v takšnih kuhinjah izberete praktične rešitve za shranjevanje, kot so skriti predali, lekarniške omare, inovativne kotne izvlečne police itd. Poleg tega lahko dodate tudi skrite vtičnice, različne polnilce za pametne telefone ter ostale elektronske naprave.

Kje se lahko usedete v kuhinji? V kotno sedežno garnituro ali na stole? Morda na barske stolčke, če ste kuhinjo povezali z dnevno sobo? Kaj pa če bi uporabiti vreče za sedenje? Tudi to je mogoče.