Izbira moči škarij za živo mejo glede na potrebe vašega vrta

Obrezovanje žive meje je ključno za urejen in privlačen vrt. Pri tem pa so škarje za živo mejo osnovno orodje vsakega vrtnarja. Pri izbiri škarij za obrezovanje živih mej je pomembno upoštevati vrsto mej, njihovo velikost in obseg. Moč električnih škarij, izmerjena v vatih, se giblje med 400 W in 900 W, medtem ko akumulatorske škarje za živo mejo uporabljajo napetost baterij od 18 V do 36 V, bencinske pa imajo delovno kapaciteto od 20 cm3 do 40 cm3. Višje vrednosti pomenijo zmogljivejše škarje, vendar je treba izbrati ustrezno moč glede na potrebe vrta.

Škarje za živo mejo so nepogrešljivo orodje za vsakega vrtnarja.

Doseg škarij za učinkovito obrezovanje visokih živih mej

Pri visokih živih mejah je ključno uporabiti škarje z dolgim dosegom. Lestve so ena možnost, vendar priporočamo škarje z dolgim dosegom, ki so varnejše in enostavnejše za uporabo. Te pogosto vključujejo teleskopske elemente in nastavljive glave, ki omogočajo doseči vrh visokih mej.

Prilagodljivost škarij glede na dolžino rezila

Dolžina rezila je ključen dejavnik pri izbiri škarij. Daljše rezilo omogoča hitrejše in enakomernejše obrezovanje, vendar so take škarje manj vodljive in težje. Priporočljivo je izbrati dolžino rezila glede na dolžino žive meje:

  • Dolžina žive meje med 5 in 10 m -> dolžina rezila od 12 do 46 cm
  • Dolžina žive meje med 10 in 20 m -> dolžina rezila od 47 do 56 cm
  • Dolžina žive meje nad 20 m -> dolžina rezila nad 56 cm

Vrste rezil za učinkovito obrezovanje

Pri izbiri škarij za obrezovanje je pomembna ne le dolžina rezila, temveč tudi vrsta rezila. Razdalja med zobmi ali premer reže na rezilu vpliva na uporabnost škarij pri rezanju različnih debelin vej. Osnovni modeli imajo premer reže med 8 in 18 mm, sledijo škarje s premerom reže od 18 do 24 mm, medtem ko imajo škarje za najzahtevnejša opravila premer reže med 24 in 34 mm.

Enostranska in dvostranska rezila

Izbira med enostranskimi in dvostranskimi rezili je odvisna od izkušenj uporabnika. Enostranska rezila so varnejša in enostavnejša za uporabo, saj prirezovalno stran držite obrnjeno stran od sebe. Za tiste z več izkušnjami pa so dvostranska rezila odlična, saj omogočajo hitrejše obrezovanje in večjo prilagodljivost.

Vzdrževanje škarij za dolgo življenjsko dobo in učinkovito delo

Po vsaki uporabi očistite rezila z zelenjem s suho krtačo in uporabite mazivo v razpršilu. Rezila se sčasoma obrabijo, kar vpliva na njihovo učinkovitost. Nekateri modeli omogočajo odstranitev in brušenje rezil, bodisi profesionalno pri lokalnem prodajalcu bodisi doma. Za dodatno pomoč pri izbiri primernih škarij se lahko posvetujete s svetovalci v prodajnih centrih.