Ključni vitamini za človeško telo

Človeško telo je zelo kompleksen stroj, ki potrebuje številna hranila za pravilno delovanje. Neprimerna prehrana sprva ne pusti opaznih posledic na našem zdravju. Sčasoma pa lahko zelo močno poslabša naše počutje, nivo energijo, mentalno ostrino in druge sposobnosti. Priporočljivo je, da ob redni in raznovrstni prehrani v telo vnesemo tudi številne vitamine, ki bodo pomagali pri ohranjanju zdravega imunskega sistema, močnih kosti in las, delujočih mišic ipd. Najlažje jih zaužijemo v obliki tablet, ki jih jemljemo kot prehransko dopolnilo pri rednem uživanju hrane.

Telo potrebuje vitamin C za pravilno delovanje

Zanimivo dejstvo o vitaminu C je to, da ga naše telo ne more proizvajati samo. To pomeni, da ga moramo pridobiti preko prehrane, kar ni težko. Najdemo ga lahko v večini vrst zelenjave in sadja, kot so jagode, limone, špinača, brokoli, ohrovt ipd. Pogosto pa se zgodi, da ga ne zaužijemo dovolj, saj večina ljudi posveča premalo pozornosti uživanju kakovostne hrane. Še eno zanimivo dejstvo C vitamina je to, da ga ne moremo zaužiti preveč. Prekomerna količina se preprosto odstrani iz našega telesa preko urina. Je pa res, da če ga zaužijemo ogromno, ima to lahko razne negativne učinke na naše zdravje, zato se priporoča zmernost.

Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki je prisoten v mnogih živilih, še posebej pa v sadju in zelenjavi. 

Strokovnjaki priporočajo uživanje zelenjave, sadja in prehranskih dopolnil z različnimi vitamini. Pri tem je jemanje C skupine izvedbe priporočeno, saj ima potencialno močne učinke, kot so:

  • Izboljša delovanje imunskega sistema
  • Zaščita celic telesa pred prostimi radikali
  • Hitrejše zdravljenje ran 
  • Močnejši zobje in kosti

Vitamin D3 človeško telo proizvede samo

Človeško telo lahko s pomočjo sonca samodejno pridela vitamin D3. Tvori se v koži in ima potencialno močne učinke na življenjske funkcije v telesu. Zaužijemo ga lahko tudi oralno kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul. Različne raziskave so potrdile mogoče povezave z vitaminom D3 in zdravstvenimi prednostmi, ki nam jih nudi, kot so:

  • Boljše počutje
  • Boljše delovanje srca
  • Znižanje vnetij

D3 vitamin je tudi pomemben pri tvorjenju kostnega in mišičnega tkiva, saj morda pomaga pri razvoju mišic in kosti.

Skupina vitaminov za zdravo živčevje

Pogosto se zgodi, da ne posvečamo posebno pozornost našemu živčevju. B kompleks so vitamini, ki jih sestavlja več kot 20 različnih vrst. Pomembni so za vzdrževanje dobro delujočega živčnega sistema, ki je v veliki meri odgovorno za dobro počutje, hormonsko ravnovesje in visok nivo energije. Obenem imajo morda močan učinek na metabolizem v celicah. Priporočeno je, da se vitamini B kompleksa zaužijejo v obliki tablet. Seveda pa to ni nadomestilo za kakovostno, raznoliko in zdravo prehrano. Najbolje je, če uživamo primerne količine zdrave prehrane, pomagamo pa si tudi s prehranskimi dopolnili.