Zdravje

Zadovoljne imajo bolj zdravo srce

Desetletna raziskava švedske znanstvenice Kristine Orth-Gomer kaže, kako pomemben je razumevajoč partnerski odnos. Medsebojna pomoč prinaša zadovoljstvo in srečo, zaradi česar imajo ženske bolj zdravo srce. Zdravje šeststotih žensk, starih od trideset do petinšestdeset let, je spremljala celo desetletje. Zanimalo jo je, kaj mislijo o svojem življenju s partnerjem. Tiste, ki so zakon doživljale kot stresnega, so imele pogosteje in izraziteje zožene srčne krvne žile. Pri srečno poročenih teh težav skoraj ni bilo. Srčna mišica osamljenih se je težje prilagajala na hitrejše in počasnejše utripanje. Socialno izolirane ženske so bile pogosteje debele in imele sladkorno bolezen, kar sta dodatna dejavnika, ki slabita splošno zdravstveno stanje in počutje. Nezadovoljstvo v družinskem krogu je za vsakogar velika obremenitev, pravi Gomerjeva. 

Protitelesa iz rastlin

Japonskim znanstvenikom je z genskim inženiringom uspelo izdelati iz celic rastline tobaka humana protitelesa proti virusu hepatitisa B. Zdravljenje tega virusnega obolenja poteka z infuzijo seruma, ki vsebuje ta protitelesa. Pridobijo ga iz krvi darovalcev. Novi način, na katerega je prav tako mogoče pridobivati imunoglobuline, je cenovno ugodnejši. Toda na vest o odkritju se bodo prav gotovo odzvali tisti, ki nasprotujejo uporabi transgenih rastlin v farmacevtske namene. Dr. Akira Jano z nacionalnega inštituta za varovanje zdravja v Tokiu je prepričan, da bodo ti zadržki kmalu premagani in da bodo ljudje, ko bodo spoznali, da je tak način pridobivanja zdravil zelo varen, manj nezaupljivi. Genetsko spremenjene rastline namreč ne vsebujejo nobenih drugih mikroorganizmov in zato z vbrizgavanjem tovrstnih imunoglobulinov v telo ne moremo vnesti drugega infekcijskega obolenja, pojasnjuje Jano.

Tekočina za športnike

Strokovnjaki iz ameriškega centra za prehrano športnikov v Connecticutu opozarjajo, naj tudi rekreativci ne pozabijo, da morajo med telesnim naporom nadomestiti izgubljeno tekočino. Če se aktivno gibate manj kot uro, bi morali vsakih dvajset minut popiti vsaj deciliter in pol vode. Če so napori hujši in trajajo dlje kot uro, naj vodo že zamenjajo napitki, namenjeni športnikom. Vseeno naj ne bodo presladki in naj po možnosti vsebujejo elektrolite, priporočajo strokovnjaki omenjenega centra. Količina sladkorja ne sme preseči petnajst do osemnajst gramov na liter. Preveč sladkorja poveča verjetnost dehidracije ter lahko povzroči celo krče, slabo počutje ali bruhanje. 

Strah pred neznanim krajša življenje

Ste plahi in mirni, brez želje po novem in neznanem? Se vam zdi, da boste tako neopazni bolje jadrali skozi življenje? Odgovorov na ti vprašanji vam ne moramo ponuditi na pladnju, lahko pa vam povemo, da bo zaradi tega vaše življenje krajše, pravijo ameriški strokovnjaki. Sramežljivost in zadržanost sta seveda včasih upravičeni, a če vztrepetate ob misli na prav vsako novostost, boste otopeli. Ljudje, ki radi in pogosto sprejemajo nove izzive, se lotevajo novih, neznanih opravil in se včasih pustijo tudi presenetiti, ostajajo dlje časa mentalno bistri in tudi dlje živijo. Zato se družite s prijatelji in spoznavajte nove ljudi, udeležite se tečaja, ki ste si ga vedno želeli, in se tudi v družinskem krogu potrudite, da bo življenje čim manj predvidljivo in dolgočasno. 

Vitamin C ni za bolnike z artritisom

Poskusi na živalih so pokazali, da dolgotrajno čezmerno uživanje vitamina C škodi bolnikom z osteoartritisom, zato strokovnjaki svetujejo, naj ljudje nikakor ne presežejo priporočene dnevne količine vitamina C. Predhodne raziskave, ki so potekale krajši čas, so pokazale ravno nasprotno. Zdaj se bodo priporočila bolnikom verjetno spremenila. Dr. Virginia B. Kraus iz medicinskega centra v Durhamu v Severni Karolini je s sodelavci proučevala odzive živalskega organizma na nizke, srednje in visoke količine vitamina C. Najnižji odmerek je bil enak tistemu, ki preprečuje skorbut. Pet enot sadja oziroma zelenjave je zadoščalo srednji vrednosti vitamina C. Za najvišjo količino pa so izbrali tisto, ki se je pri poprejšnji raziskavi izkazala za učinkovito pri varovanju pred osteoartitisom. Po osmih mesecih so bila kolena živali iz skupine, ki je prejemala največ vitamina C, najbolj prizadeta. Za zdravje sklepov je najboljša uravnotežena prehrana, zaužiti kaže kvečjemu eno multivitaminsko tableto na dan, svetuje dr. Krausova. 

Hiperaktivnost otrok zaradi aditivov

Kljub vztrajnemu zagotavljanju strokovnjakov, da so aditivi v živilih neškodljivi, se pojavljajo vedno novi dokazi, da morda le niso tako nedolžni adam4adamn, kot jih opisujejo. Najnovejše poročilo jih je razkrilo kot možne povzročitelje hiperaktivnega vedenja adam4adamn predšolskih otrok. Dr. John O. Warner in njegovi sodelavci iz splošne bolnišnice v Southamptonu v Veliki Britaniji so proučevali vpliv umetnih barvil in benzoatov na vedenje 277 predšolskih otrok. Pred začetkom raziskave jih je bilo 75 hiperaktivnih, 79 jih je imelo alergijsko obolenje, 36 oboje, 87 pa jih je bilo zdravih. Ko so iz njihove prehrane izločili aditive, se je zdravstveno stanje vseh v povprečju izboljšalo. Ko pa so jim spet dali jesti živila z aditivi, se je bolezensko stanje vrnilo. Warner je prepričan, da sta hiperaktivnost in uživanje nekaterih aditivov tesno povezana, a to še ne zadošča, da bi jih prenehali dodajati živilom. Zdaj nameravajao znanstveniki vključiti v raziskavo še 4- in 9-letnike. Če bo študija pokazala, da škodijo tudi starejšim otrokom, se na tem področju morebiti utegne kaj spremeniti.