Obsežno področje zdravja gotovo ne zajema teme, ki bi bila bolj zlorabljana, neupravičeno klevetana in napačno razlagana, kot je uživanje sadja in pa zdrava prehrana. Ljudje ne vedo, kako je treba jesti sadje. Nočem reči, da ga ne znajo nabirati in uživati; to vsekakor obvladajo. Trdim pa, da ne vedo, kdaj ali kako ga lahko jedo. Pravilno uživanje sadja je tesno povezano s pravilnim kombiniranjem hrane, veliko teh informacij, kako kombinirati sadje lahko dobimo na italijanski spletni strani – ricette bimby. Koliko ljudi poznate, ki bi zares ne marali sadja? Kdo ga v resnici ne prenaša? Verjetno nihče. Večina ljudi, s katerimi boste spregovorili o tem, bo izrazila svoje navdušenje nad sadjem. Najbolj negativna pripomba, ki jo boste slišali o sadju, je verjetno: “Rad ga imam, a zdi se, da sadje ne mara mene.” Ali: “Rad ga imam, le da ga ne morem jesti.” Razlog, da ga ne morejo jesti in da morajo biti pazljivi, najpogosteje temelji na nepoznavanju načela o pravilnem uživanju sadja. Na vsakem predavanju prosim poslušalce, naj dvignejo roke tisti, ki ne marajo sadja, in le poredko se kdo oglasi, pa čeprav jih je prek sedemsto. Razlog, da imamo domala vsi radi sadje, je v tem, da naše telo nagonsko hrepeni po njem. Sadje s svojimi najrazličnejšimi sladkimi okusi, čudovitimi vonji in barvami, ki še kako ugajajo očem, naravnost poziva k slastnemu užitku. Nesporno je najkoristnejša hrana, ki jo lahko uživamo, saj daje energijo in poživlja. ČE! Če ga pravilno uživamo. Naslednje ugotovitve boste morebiti sprejeli z dvomom, saj nasprotujejo sistemu prepričanj o sadju, a tudi to je v redu. Gre za nov način razumevanja telesa in skrbi zanj. Mladi in stari imajo sadje za poslastico. Hladna rezina melone v vročem popoldnevu – slastno! Použijete začinjeno kosilo, nato pa sadež, ki ohladi in umiri nebo. Mogoče vas bo presenetilo: po sadju nagonsko hrepenimo zato, ker je najpomembnejša hrana za človeško telo – edina, na katero je telo biološko prilagojeno.
