Priljubljeno eksotično sadje

Pri nas uspevajo različni sadeži, ki jih s pridom izkoriščamo za osvežujočo malico ali pripravo raznih drugih jedi. Jabolkom in hruškam so se kmalu pridružile še pomaranče in banane, ki danes ne predstavljajo več kakšne posebne eksotike, čeprav seveda izvirajo iz daljnih krajev. Nekateri citrusi pravzaprav dokaj dobro uspevajo tudi pri nas, s tem pa smo jih prevzeli kar za domače. Zahvaljujoč dobro založenim trgovinam in daljnosežnim trgovskim potem pa imamo na voljo tudi bolj eksotično sadje, ki ni stalnica v slovenskih domovih.

Vedno več se govori o zdravi prehrani, o koristnem sadju in zelenjavi, s tem pa se tudi eksotično sadje vse bolj vključuje v prehrano. Sadeži so priljubljeni kar surovi za malico ali prigrizek, poleg tega pa se pogosto uporabljajo za pripravo sladic. Prav tako se lahko zmešajo v jogurt ali pripravijo v smoothie. Možnosti so seveda neomejene, saj lahko pri uporabi sadja povsem sprostimo svojo kulinarično domišljijo!

Poleg tega, da je možno eksotično sadje posrečeno vključiti v vsakdanjo prehrano, pa si lahko od teh sadežev obetamo tudi nekatere zdravstvene koristi. Predvsem so sadeži bogati z vitamini – granatno jabolko na primer vsebuje vitamina C in K ter folat, in to v količinah, ki predstavljajo znaten delež dnevno priporočenega vnosa že v enem sadežu. Seveda to ni vse, kar ponuja granatno jabolko, vsebuje tudi rudnine in vlaknine ter antioksidante. Vsebuje učinkovine, ki delujejo protivnetno, lahko pa deluje tudi proti bakterijam in drugim škodljivim mikroorganizmom. Za nameček ponuja granatno jabolko celo obetavne učinke v boju proti nekaterim vrstam raka, najbolje pa se učinkovine v sadežu seveda obnesejo pri preventivi in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga.

Podobne prednosti kot granatno jabolko imajo mnogi drugi eksotični sadeži, ki večinoma prav tako prinašajo kombinacijo koristnih učinkov in izvrstnega okusa. To je izrazito recimo pri avokadu in mangu, prav tako med eksotično sadje uvrščamo goji jagode, acai jagode in nekatera druga tako imenovana superživila. Izbira je zelo pestra, poleg tega skorajda ni mogoče udariti mimo – sadje je nasploh koristno in zdravo, paziti je treba le, da ga ne pojemo preveč in da ne posegamo po tistih sadežih, ki jih sploh ne poznamo. Eksotično sadje ima lahko visoko vsebnost sladkorja, zato ga lahko hitro pojemo preveč, kar se bo pokazalo tudi na telesni teži. Seveda si lahko brez skrbi privoščimo nekaj sadežev na dan, le pretiravati ni treba. Prav tako je smiselno najprej sadje le poskusiti, da ugotovimo, kako se nanj odziva telo, saj eksotična hrana ne odgovarja vsem, četudi gre za priljubljeno sadje.

Precej enostavno je v vsakdanjo prehrano vključiti nekatere eksotične sadeže, ki se nenazadnje niti ne razlikujejo veliko od tistih sadežev, ki smo jih že povsem prevzeli za svoje, na primer od kivija. Prilagoditev bo enostavna, rezultat pa navdušujoč!