Obisk okulista in izbira najboljših očal

Okulističnemu pregledu se dandanes za daljši čas težko izognemo. Pregled potrebujemo pred nastopom na novo delovno mesto, pred vstopom v šolo, ob začetku študija, ob obnovitvi ali podaljšanju vozniškega dovoljenja in podobno. Obisk okulista  danes vzame malo več časa, saj opravijo veliko več testov, kot so jih v preteklosti. 

Okulistični pregled
Okulističnemu pregledu se dandanes za daljši čas težko izognemo.

Poskrbimo za zdravje svojih oči

Z okulističnim pregledom poskrbimo za zdravje svojih oči. Med pregledom namreč okulist ne spremlja samo dioptrije, temveč preveri tudi, ali imamo kakšne prirojene bolezni, trenutne bolezni ali kakšna vnetja. V kolikor ob prvih znakih težav z vidom obiščemo okulista, lahko preprečimo tudi resnejše poškodbe oči. V primeru, da imamo samo dioptrijo ali morda potrebujemo samo cilindre za izostritev vida, pa je priporočljivo, da pregled vida opravimo ob vsakem poslabšanju vida ali pa vsaj na 2 leti. Velikokrat nas delodajalec napoti na okulistični pregled tudi v sklopu rednih sistematskih pregledov.

Osnovni pregled pri okulistu za odrasle in otroke

Osnovni okulistični pregled je za odrasle in malo večje otroke povsem enak. Pri pregledu okulist pogleda zunanji del očesa ter izvede teste ostrine vida, funkcije zenice, prožnosti gibanja zunanjih mišic, vidnega polja in test očesnega pritiska. Izvede pa tudi pregled notranjih struktur očesa in se osredotoči na površine očesne votline s povečanjem zenice.

Test ostrine vida

Med testom ostrine vida, okulist uporabi tabelo z enajstimi vrsticami črk. V zgornji so večje črke, ki postopoma z vsako vrstico postajajo čedalje manjše. Pacient si pokrije eno oko na razdalji šestih metrov ter bere črke s table. Bere jih toliko časa, kot črke vidi. Najnižja vrstica, ki jo lahko samostojno prebere kaže ostrino pacientovega vida. 

Preberite naslednji članek: Poglavitne prednosti kompresijskih pripomočkov

Za učinkovito delovanje naših mišic je ključnega pomena ohranjanje krvi, ki je obogatena s kisikom. To lahko dosežemo z uporabo kompresijskih nogavic. Kompresijske nogavice niso nova iznajdba – je pa napredek v materialih, tehnologiji tkanja in samem poznavanju kineziologije povzročil, da kompresijske nogavice niso namenjene le počitku po treningu.  

Vzroki za nejasno sliko

Vzrokov za nejasno sliko je veliko. Lahko prihaja do težav s fokusiranjem, kjer predmetov ne razločimo jasno na določeni razdalji. Pri tem gre lahko za daljnovidnost ali kratkovidnost. Lahko gre tudi za astigmatizem, pri čemer prihaja do nepravilnosti na roženici. Lahko pa je nejasen vid posledica tudi kakšne prirojene napake, tujka v očesu, tumorja ali drugih razlogov, ki jih okulist najde in skuša odpraviti. Nekatere napake lahko uspešno odpravimo z nošenjem očal.

Okulistični pregled majhnih otrok

Okulistični pregled majhnih otrok poteka drugače, kot pregled odraslih. Pri mlajših otrocih okulist prosi, da prepoznajo različne predmete ali oblike. Med pregledom jim okulist posveti tudi v oko ter opazuje odsev od mrežnice. Na ta način določi tudi dioptrijo za očala.

Preberite si še naslednji članek: Psihoterapija na daljavo