Nekaj enostavnih metod za računanje ovulacije brez obiska ginekologa

V kolikor ne želite pogosto obiskovati ginekologa, da vam pove, kdaj imate plodne dni in kdaj ne, obstajajo metode za računanje ovulacije za lažje določanje plodnih dni. Nekatere so odvisne od fizičnih pokazateljev ovulacije, druge pa so samo matematično računanje.

Načini določanja plodnih dni

Ovulacijo lahko določamo na različne načine in sicer:

  • Spremljanje barve in gostote izcedka,
  • Opravljanje lekarniškega testa,
  • Matematično računanje.

Kaj vam govori različna barva toka?

Ženske imajo pred, med in po menstruaciji različno barvo in teksturo toka. Povečuje in zmanjšuje se količina dnevnega izcedka. Na podlagi povečane količine izločene sluzi iz maternice lahko izračunate ovulacijo skoraj na dan natančno. Kot metodo za računanje ovulacije lahko smatrate tudi zgostitev sluzi maternice, ki nastane po koncu plodnih dni. Namesto rednega bolj tekočega izcedka prihaja do skorajšnje popolne ustavitve izcedka. Nastali sluzasti čep po ovulaciji namreč preprečuje vstop klic iz okolja v maternico.

Lekarniški testi in ravni hormonov

Najbolj enostavna metoda, kako računati ovulacijo, je nakup lekarniškega testa. Slednji je na voljo v lekarnah in drogerijah. Meri raven luteinizirajočega hormona (LH) v vašem urinu. Najbolj priporočljiv je nakup testa za ovulacijo takrat, ko veste, da nimate rednih menstruacij ali imate neenakomerno dolg ciklus. Najvišja raven luteinizirajočega hormona je v 24 do 36 urah po sproščanju jajčeca iz jajčnika.  V kolikor test pokaže, da ovulirate, je za zanositev pomemben nezaščiten spolni odnos v roku 48 ur. 

Matematični izračun ovulacije

Tretja metoda za računanje ovulacije je matematični izračun. Pri tem upoštevate dolžino menstrualnega ciklusa.  Jajčece se iz jajčnika izloči nekje na sredini samega menstrualnega ciklusa. V primeru, da ima ženska 28 dnevni ciklus, to pomeni, da ovulira 14 dni po prvem dnevu zadnje menstruacije. V kolikor želite biti kmalu noseči, je priporočljiv nezaščiten spolen odnos v 14 dneh po prvem dnevu zadnje menstruacije. V primeru, da jajčece ne bo oplojeno, se bo s sluzjo po koncu ovulacije izločilo.

Dodatni znaki plodnih dni 

Način, kako računati ovulacijo, je tudi spremljanje drugih telesnih znakov poleg izcedka. Ovulacija lahko izzove tudi povišanje telesne temperature do največ pol stopinje. Dobro je, da se za testiranje povišanja temperature, slednjo meri med nekaj zaporednimi ovuliranji. Tako ste lahko prepričani, da se vam dvigne temperatura.  Pri nekaterih ženskah je med plodnimi dnevi prisotna tudi neprijetna topa bolečina v spodnjem delu telesa. Pogosto prihaja tudi do napetih in bolečih prsi, povečanem libidu in glavobolov.