Različne vrste domen

Domene so lahko različne. Med seboj se ločijo po domenski končnici. Ta je del domene, ki se nahaja takoj za njenim imenom. Sicer pa domene v grobem delimo na generične in na nacionalne. Generičnih je manj in veljajo za bolj priljubljene. Nacionalnih končnic je zelo veliko. Namenjene so predvsem stranem, ki imajo za interesno področje samo določeno državo. 

Vrste domen se lahko ločijo tudi po številu znakov v sami končnici. Nacionalne domene imajo dva znaka, generične pa najmanj tri. 

Označevanje generičnih in nacionalnih domen 

Končnica generične domene je dolga tri ali več črk. Med najbolj priljubljene domene te vrste se prištevajo domene s končnico .com, .net ter .org. Tovrstnih domen je torej veliko, ker jo lahko registrira prav vsak. V primerjavi z nacionalnimi domenami so generične ugodnejše. 

Nacionalne domene imajo končnice, ki so dolge samo dve črki. V večini se jih uporablja za spletne strani v določeni državi. Nekatera imena pa se zlasti zaradi interesantnih končnic uporabljajo tudi za druge namene. 

Dostop domen 

Domene .si so bile pred nekaj leti dostopne le za slovenska podjetja. Danes jih lahko uporabljajo tudi posamezniki in tuja podjetja. Nekatere med njimi so še posebej zanimive. Posledično so postale tarča lovcev na domene. Registracija takšne domene je možna največ za obdobje 5 let. 

Domene s končnico .com so med vsemi domenami na spletu najbolj priljubljene. Kupi jo lahko prav vsak, tako individualni uporabnik kot podjetje. Domena .net je bila najprej namenjena uporabi tehničnim spletnim stranem. Danes so pogoste in so na voljo vsakomur. 

Z domeno .org je vaša organizacija povezana z določeno znamko zaupanja in integritete. Ta vrsta domene je nastala za vse organizacije, ki so služile interesu javnosti. Dandanes je domena .org ena od najbolj zaupanja vrednih domen na spletu

Domena .biz se uporablja za poslovne namene. .info domene so namenjene širši javnosti. Takšna vrsta domen je informativno naravnana na vaše izdelke ter ideje. Domena .mobi je edina usmerjena domena za unikatne potrebe mobilnih internetnih uporabnikov. Pri registraciji domene .eu boste morali upoštevati kar nekaj pogojev. Domena .name je dostopna omejeni javnosti. Domena .de mora imeti naslov v Nemčiji. Domena je uporabna za naslavljanje nemške publike.