Maca – hranljivi zaklad Andov

maca semena

Pristaši novih smernic za zdravo prehrano imajo ponavadi precej odklonilen odnos do tistih vrst zelenjave oziroma rastlin, katerih užitni del raste pod zemljo, torej v obliki gomolja ali korenine. Veliko je diet, ki na primer krompir, korenje, kolerabo in podobno zavračajo, saj gre za zelo hranljiva živila z veliko ogljikovimi hidrati, tipa močno vplivajo na nihanje krvnega sladkorja, zaradi česar so običajno nezaželeni. In če nam nista najbolj pri srcu na primer repa in redkev, zakaj bi bila potem tako priljubljena maca, ki jima je zelo podobna?

Kaj sploh je maca?

Maca je najvišje rastoča kulturna rastlina, ki raste na visokih nadmorskih višinah (4.500 metrov) v Boliviji in Peruju. Tam so pogoji tako zelo drugačni kot pri nas, da druge kulture ne uspevajo – in tako kot pri njih na primer ne raste krompir, je zaradi povsem različnih pogojev tudi nemogoče, da bi se maco gojilo pri nas.
Pri maci se za uživanje in tudi zdravljenje uporablja njen podzemni del, ki je različnih barv in oblik, tako kot so različne na primer sorte redkve. Tako imenovana zlata maca je zelo sladka, modra in črna sta sladko-grenki, a imata še večjo energijsko vrednost, rdeča maca pa je tista, ki se je najbolj uveljavila kot gojena, ne pa zgolj v divjini rastoča rastlina – to je običajno maca, iz katere se dela prah, ki ga uživamo kot prehranski dodatek.
Maca je izjemno hranilna oziroma kalorično bogata, zato jo v Peruju in Boliviji tradicionalno uživajo tako, kot pri nas uživamo krompir – kot živilo, ki dobro nahrani in daje veliko moči. Prav maci so pripisovali tudi moč najbolj pogumnih inkovskih bojevnikov, ki pa se ni omejila le na moč v borbi, temveč tudi pri spolnosti. Tako je maca dobila sloves afrodiziaka.

maca

Kaj se skriva v maci?

Sestava mace glede na makro hranila pravzaprav niti ni tako navdušujoča. Kar 60 odstotkov jo sestavljajo ogljikovi hidrati, zaradi česar je tako kalorična kot pšenica. Je pa res, da je v njej tudi 10 odstotkov beljakovin, zaradi česar je lahko dober vir proteinov za tiste, ki ne uživajo hrane živalskega izvora, ter okoli 8 odstotkov vlaknin, ki so vedno dobrodošle za prebavo.
Maca se uporablja kot prehranski dodatek še vedno zaradi njenega vpliva na hormone. Z njo naj bi se hormoni uravnavali, zato jo pogosto uživajo ženske v menopavzi, prav tako pa naj bi se povečala moška spolna sla. Študije pri laboratorijskih živalih pa so pokazale, da maca pri njih pozitivno vpliva na prostato oziroma preprečuje njeno povečanje. Maca je ravno zato priljubljen prehranski dodatek tako pri moških kot pri ženskah.

Kako do mace?

Ste iz Maribora in ne veste kako do kakovostne mace? Nič hudega, saj ima ogromno trgovcev dandanes spletne trgovine in svoje izdelke dostavljajo širom Slovenije. Super-obrok.si dostavlja v izredno kratkem roku, nad njihovimi izdelki pa smo naravnost navdušeni.

Kaj sploh so sirotkine beljakovine v prahu? Komu so namenjene? Kako nastanejo? Kje je njihov prostor v uravnoteženi prehrani?  Preberi več …