Kaj je mejna osebnostna motnja?

Dandanes je porast težav z mentalnim zdravjem možno pripisati različnim dejavnikom. Moderno življenje je stresno, saj od posameznika zahteva veliko. To pa je lahko povod za nastanek različnih psiholoških težav pri ljudeh vseh starosti. Omenjene težave pa je v večini primerov težko opaziti in jim postaviti diagnozo. Ena izmed najbolj težko prepoznavnih mentalnih bolezni je mejna osebnostna motnja ali na kratko MOM. Temu je tako, saj je to počasi razvijajoča se bolezen, ki ne pokaže simptomov takoj, ko se pojavi. Pomaga pa nam lahko psihoterapevt, ki hitro prepozna znake omenjene motnje ter priporoča potek zdravljenja.

Motnja, ki povzroča negativno samopodobo

Mejna osebnostna motnja ali MOM je resna mentalna bolezen. Povzroča izredno slabo samopodobo osebe, ki trpi za njo. To pa vpliva na način, kako posameznik vidi stvari in se obnaša v realnem svetu. Negativa samopodoba, pogled na svet ter ljudi, pa povzroči sledeče težave:

  • Težave z osebnostnimi odnosi z ljudmi
  • Težave v odnosu s partnerjem ali partnerko
  • Impulzivno vedenje, ki je dostikrat nevarno

Vsi zgoraj omenjeni simptomi trpečemu posamezniku močno znižajo kakovost življenja. To pa zato, ker trpi, saj se stalno srečuje z negativnimi občutki glede sebe, prijateljev, partnerja, življenjskih okoliščin ter sveta.

Diagnoza mejne osebnostne motnje

Lahko bi rekli, da je diagnoza osebnostnih motenj lahko kontroverzna. Temu je tako, saj se različni specialisti in psihoterapevti ne strinjajo glede vseh simptomov, ki jih lahko trpeč posameznik izraža. Sam kontekst socialnega okolja, pa se velikokrat ne upošteva, ko se postavlja diagnoza.

Neglede na vse, pa lahko opazimo omenjeno bolezensko stanje uma po sledečih simptomih:

  • Nerazumen strah pred tem, da bi nas ljudje zapustili
  • Hitro menjajoč občutek sreče in žalosti, ki se lahko izmenjata večkrat na dan
  • Nepopolno razumevanje o tem, kod smo oziroma, kaj želimo – občutek pa se lahko spreminja, glede na osebe s katerimi se družimo
  • Težava z ohranjanjem stabilnih razmerij
  • Impulzivno vedenje, ki je lahko nevarno, kot je prekomerno uživanje hrane, uživanje nevarnih substanc, različne nevarne odločitve ipd.
  • Misli na samomor ali samopoškodbeno vedenje
  • Občutek močne jeze in občutek stresa ali paranoje oziroma blodnjav

Zdravljenje s pomočjo psihoterapije

Dejstvo je, da se mejna osebnostna motnja ne pojavi pri obeh spolih v enakem deležu. V večini primerov za njo trpijo ženske. 

Večina strokovnjakov se strinja, da MOM povzroča skupek podedovanih bioloških lastnosti, kot tudi okolijski dejavniki. Travmatične izkušnje v otroštvu so velikokrat povod za nastanek in napredovanje bolezni.

Samo zdravljenje je najbolj učinkovito s pomočjo psihoterapevta. Ta vodi trpečega posameznika preko pogovora. Tako se oseba z motnjo nauči večjega nadzora nad impulzivnim dejanjem, izboljša svoje medosebne sposobnosti, ter se upre negativnem pogledu na sebe in svet.

Zdravljenje mentalnih bolezni s pogovorom je izredno učinkovito. V nekaterih primerih je potrebna kombinacija zdravil in pogovora. Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si je možno najti pomoč izkušenih in priznanih psihoterapevtov. Na strani pa je tudi veliko bogatih člankov, ki opisujejo simptome različnih bolezni ter potek zdravljenja.