Hladilna tekočina za motor potrebuje aditive

Ko se usedemo v avto in prižgemo motor, ta prične nemudoma s procesom notranjega izgorevanja goriva. Pri tem pa se komponente motorja pričnejo segrevati. To je tudi razlog, da potrebuje hladilno tekočino, ki odvaja odvečno toploto. V zimskem času je hladilna tekočina, kljub mrzlim temperaturam, tudi potrebna za pravilno delovanje vozila. Simptom zunanje temperature, ki je pod ničlo, je da lahko prične omenjena tekočina prehajati v trdo stanje oziroma prične zmrzovati. Tako moramo v hladilni predel motorja dodati aditiv ali tekočino z imenom antifriz, ki preprečuje zamrzovanje vode, ko naš avtomobil ni v uporabi.

Bolj ekonomična poraba goriva

Antifriz je ključena sestavina za ohranjanje optimalnega delovanja našega motorja. To pa zaradi tega, ker je proces notranjega izgorevanja goriva izredno intenziven. Tako se cel motor segreje na več sto stopinj med delovanjem. Odvečno toploto pa je potrebno nevtralizirati. To pa lahko storimo samo z hladilno tekočino, ki se pretaka po hladilniku, ekspanzijski posodi in drugih delih motorja. S tem pa zagotovimo, da učinkovito porabimo gorivo, kot tudi podaljšamo življenjsko dobo motorja.

Antifriz je ključena sestavina za ohranjanje optimalnega delovanja našega motorja.

Manjša možnosti okvar motorja

Ker avtomobilski motor, ko ga hladi hladilna tekočina, deluje pri nižjih temperaturah, je manj možnosti, da bi se okvaril. Če se komponente prehitro segrevajo, nastaja dokaj intenziven proces ekspanzije in krčenja materialov. To pa lahko povzroči, da glava motorja poči, se poškoduje blok motorja ipd. V zimskih časih pa antifriz poskrbi, da se ne nabira zaledenela tekočina v ceveh. Tako ohranimo zdravje vseh ključnih komponent hladilnega sistema, kot tudi samega motorja.

Zaščita motorja pred visokimi temperaturami

Produkti antifriz tekočin in koncentratov, ki jih najdemo na www.silux.hr, so preizkušeni za dolgotrajno obstojnost. Tako se lahko zanesemo na dolgotrajno delovanje samega antifriza, ki bo varoval naš motor pred ekstremnimi temperaturami, korozijo, rjo ter oblogami. Vse to pa seveda tudi pripomore k manjši obremenitvi vodne črpalke.

Dodatne zaščitne elemente imajo antifrizi višjega razreda. Res je, da so malenkost dražji za nakup, vendar nam prinesejo dodatne prednosti za naš motor, kot so:

  • Pasivno čiščenje oblog z notranjosti hladilnih cevi
  • Optimalno hlajenje motorja
  • Preprečevanje nastanka rje in korozije

Boljše delovanje hladilnega sistema v avtu

Približno polovico vseh okvar avtomobilov na cesti povzroči nepravilno delujoč hladilni sistem. Možno je, da voznik ni uporabljal antifriza, ali pa da je ta nekvaliteten. Z visoko-kvalitetnim antifrizom, pa bomo zagotovili, da bomo imeli zavarovan motor vsaj eno leto.

Pomembno je, da izberemo točno tako tekočino, ki je namenjena naši vrsti vozila. Tako se zagotovi, da v zimskem času ne bo hladilna tekočina v predelu našega motorja zmrznila.

Preberite si še članek o tem, kako se akumulatorji najbolj pogosto izpraznijo pozimi.