Akumulatorji se najpogosteje izpraznijo pozimi

V hladnejšem delu leta, predvsem jeseni ter pozimi, so ena od največjih nevšečnosti pri avtih prazni akumulatorji. Mrzla jutra lahko pripomorejo k temu, da pot v službo zagrenijo marsikateremu vozniku, saj se pogosto zgodi, da avto noče oživeti. 

V taki situaciji je morda najbolje, da pokličete pomoč oziroma asistenco, ki vam pripelje nov akumulator, ga zamenja in starega pa odpelje. Vsekakor si nov akumulator lahko priskrbite tudi sami ter ga zamenjate, praznega odpeljete na odpad. Prazni akumulatorji se lahko polnijo tudi s polnilcem. 

Naprave z omejeno življenjsko dobo 

Avto akumulatorji imajo omejeno življenjsko dobo. Zanje je značilno, da se lahko dokaj hitro popolnoma iztrošijo. Pogost vzrok je, na primer, obilica električne opreme, ki jo imate vgrajeno v svoj avto. 

 Med slabše prijatelje akumulatorjev sodijo tudi sodobni start-stop sistemi, ki so sicer dobri za okolje in gospodarstvo, povzročajo pa dodatno praznjenje in polnjenje. 

Ob vžigu avta se zmanjša svetilnost luči 

Dobro je, da pojenjanje moči akumulatorja v avtu prepoznate  že prej, še preden vam neha delovati. Prvi očiten znak je zmanjšana svetilnost luči. Na takšen način se boste izognili stresu in nakupu novega akumulatorja. 

Kakšna je zmogljivost določenega akumulatorja, pa se seveda lahko tudi izmeri. To lahko preprosto naredite doma ali pri električarju. Ko pa akumulatorji resnično pokažejo, da so iztrošeni, jih je potrebno takoj zamenjati. Novega boste najenostavneje kupili tako, da si boste ogledali vse napisane na starem akumulatorju. 

Menjava praznega akumulatorja 

Preden se odklopijo prazni akumulatorji, je dobro, da se prepričate, ali imate pri sebi vse pomembne kode za ponoven priklop naprav. Vsekakor morate vedeti tudi, kje se akumulator nahaja. Večinoma se akumulatorji nahajajo pod pokrovom, in sicer poleg motorja. Nekateri avtomobili ga imajo tudi v prtljažniku ali v kabini pod sedežem. 

Ko boste napravo odklapljali, najprej odklopite negativni pol, nato pozitivnega. Prazni akumulator se mora previdno dvigniti iz nosilca, ker je zelo težak. Nato sledi vstavitev novega akumulatorja, ki ga je treba priklopiti v obratnem vrstnem redu. Najprej pozitivni in nato še negativni pol. Po priklopu je treba ponastaviti še vse električne naprave. 

Največja izbira kakovostnih akumulatorjev

Kakovostni akumulatorji po dostopnih cenah se lahko naročijo tudi v priznani spletni trgovini silux.ba, kjer boste lahko kupovali še druge koristne izdelke za svoja prevozna sredstva. 

Preberite še kateri so tipični znaki za slabo delovanje avtomobilske sklopke.