Tipični znaki za slabo delovanje avtomobilske sklopke

Sklopka za avto

Sklopka za avto povezuje avtomobilsko ročično in odmično gred. Igra zelo pomembno vlogo pri vrtenju avtomobilskih koles. Pomembno je, da kot voznik veste, kjer se sklopka nahaja in na kakšen način deluje.

Sklopka na avtomobilu predstavlja mehanski del vozila. Zagotavlja torej moč vrtenja iz motorja na kolesa avta. Sklopka v avtu z ročnim menjalnikom upravlja povezavo med gredjo motorja in gredmi, ki vrtijo avtomobilska kolesa. Sklopka za avto je sestavljena iz dveh ključnih komponent. To sta vztrajnik in lamela sklopke.

Znaki slabe avtomobilske sklopke

Obstaja kar nekaj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je avtomobilska sklopka v okvari oziroma da ne deluje tako, kot bi morala. Poškodovana avto sklopka ima tendenco zdrsa pri pospeševanju. To je zlasti opaziti pri vožnji v hrib, prav tako pri prevažanju težjega tovora. Opaziti je, da se število vrtljajev motorja poveča, a avto zato ne vozi hitreje.

V tem videoposnetku na kratko opisujemo najpogostejše simptome slabe sklopke za avto, ki vam bodo pomagali diagnosticirati morebitne težave s sistemom sklopke vašega vozila. Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušen voznik ali sopotnik, je razumevanje znakov in simptomov okvare sklopke ključnega pomena za ohranjanje učinkovitosti vašega vozila.

Eden od tipičnih znakov okvare sklopke je tudi to, da je sklopka ob pritisku na občutek precej mehka, toga. Pedal lahko obstane celo na tleh in se sploh ne vrne v prvotni položaj. Težava je lahko tudi v tem, da sklopka za avto ne sprosti povezave med menjalnikom in motorjem.

Ob pritisku na sklopko se lahko pojavi tudi nepričakovani hrup. Tudi to je znak za menjavo sklopke. Pomeni namreč, da je poškodovana ali okvarjena tlačna plošča sklopke, lahko tudi izmetni ležaj.

Menjava avtomobilske sklopke

Veste, kdaj se praviloma menja avtomobilska sklopka? Seveda je to odvisno predvsem od stila vaše vožnje. Na sploh pa naj bi se avto sklopka menjala na vsake 80 000 kilometrov ali nekaj več. K sreči pa so seveda na voljo nekateri načini, ki omogočajo, da se njena življenjska doba lahko podaljša. To na primer lahko storite s pomočjo rednega preverjanja tekočin ali pa da se na primer izogibate sunkovitim pritiskom nanjo.

sklopka za avto z ročnim menjalnikom
Kako hitro se sklopka za avto obrabi, je tako kot pri skoraj vseh drugih komponentah avtomobila, odvisno od tega, kako se avto vozi. V povprečju naj bi sklopka zdržala od 60.000 do 80.000 prevoženih kilometrov.

Verjetno vam je jasno, da je menjava avtomobilske sklopke lahko tehnično precej naporno opravilo. Posledično je pametno, da se pred opravilom dobro prepričate, ali ste za to sploh primerno usposobljeni.

Zares se vam splača upoštevati vse trike za podaljšanje življenjske dobe, kajti stroški menjave sklopke za avto so lahko zelo visoki.