Zgodovina ur

Pred mehanskimi urami kot jih poznamo danes, smo čas merili z naravnimi materiali kot sta pesek in sonce. Prvi mehanski merilci časa pa so se pojavile 1500 let pred našim štetjem v Egiptu. Vendar to še niso bile mehanske ure, te so izdelali italijanski menihi, za kaj drugega kot za opozorilo ljudi, da je čas za molitev. Prve prenosne ure so izdelali v 16. Stoletju v Angliji, prvo zapestno uro pa so izumili v 19.stoletju. Zapeste ure so bile najprej ženske ročne ure, saj so moški nosili uro v žepu. Po 1.svetovni vojni pa se je to spremenilo in zdaj ročne ure nosimo take ženske kot moški.

Sončne ure so bile verjetno prve ure. Sončna ura deluje tako, da meri čas s pomočjo sončne svetlobe in lege sonca na nebu. Koliko je ura ugotovimo s pomočjo sence, ki jo meče palica na sredini imenovana gnomon.

ura-bela-nova_r
Posebej izbrana ročna ura je lahko tudi lepo darilo za mamo.

Druga zanimiva oblika ure oz. merjenje časa je t.i. peščena ura. Gre za stekleno kroglo, ki je v sredini zelo stisnjena v njej pa je pesek, ki se v določenem času pretoči iz enega dela skozi ozko grlo v drugi del. Peščene ure uporabljamo še danes, npr. pri pitju čaja.

Prve žepne ure so izdelali za potrebe pomorščakov in so imele le urni kazalec, ker minutni še ni bil dovolj natančen. Prva ročna ura pa je bila narejena leta 1868. Bila je ženska ročna ura in bila je modni dodatek. Zanimo, kajti prav to so ročne ure tudi danes- modni dodatek. Uro namreč vsi gledamo na mobitel. Moški so začeli ročne ure nositi med prvo svetovno vojno, saj so bile bolj praktične kot žepne ure in moda se je obdražala do danes.

Poznamo pa tudi digitalne ročne ure, ki pa niso več v modi kot so bile včasih. Le te so prišle z Japonske v 70. Letih. Danes nas ure obkrožajo praktično povsod. Ure imamo v avtih, na mobitelih, računalnikih itd. zato so ročne ure bolj kot ne spet le modni dodatek. Otroške ročne ure so pisanih barv.