Vse o domenah na enem mestu

Veste, kaj je domena? Če bi želeli zapisati zelo poenostavljeno definicijo, bi to naredili nekako takole: »Domena je spletni naslov, na katerega lahko postavimo spletno stran, spletno trgovino, forum, spletno aplikacijo ali morda kaj drugega.«Domena sestoji iz dveh delov – imena in domenske končnice. Še preden domeno registriramo, moramo obema deloma nameniti dovolj pozornosti, saj si z dobro izbiro povečamo možnosti za doseganje uspeha na spletu. V današnjem prispevku bomo razložili, zakaj je potreben tehten premislek ter kako izbrati pravo ime ter domensko končnico.

Odločitev o imenu domene

Z registracijo domene je povezanih kar nekaj težav. Nekatere se pojavijo že pred samim postopkom, druge med opravljanjem registracije, tretje pa po registraciji. Glede na to, da je postopek registracije pri večini registrarjev zelo intuitiven in preprost, je težav na tem koraku relativno malo, najpogostejša, ki se zgodi po registraciji, pa je, da po enem letu oz. poteku domene le-to pozabimo podaljšati. Mnogo večja pa je težava pred registracijo, in sicer večini največ preglavic povzroča prav izbira imena domene.
Zavedati se moramo, da je odločitev o imenu domene še kako pomembna, še posebej, če bomo na njej postavili spletno stran za potrebe poslovanja (npr. predstavitveno stran podjetja ali spletno trgovino). Z dobrim imenom si namreč lahko pot do uspeha na spletu močno olajšamo, ravno nasprotno pa je, če je izbira povsem neposrečena. Zato si moramo vzeti čas in dobro razmisliti.

Glavni nasvet, ki vam ga lahko ponudimo, je vsekakor ta, da čim bolj gradite na prepoznavnosti podjetja, hkrati pa tudi na prepoznavnosti domene. Da boste to lažje dosegli, vam priporočamo, da registrirate domeno, ki ima enako ime kot vaše podjetje (oz. kot vaša blagovna znamka). Kar pomislite, prav gotovo veste, kakšen je URL naslov spletne trgovine Mimovrste. In če bi imeli ime domene v stilu izdelki-na-spletu, bi si verjetno takšno ime težje zapomnili, pa tudi izgledalo bi vse prej kot profesionalno.

Odločitev o domenski končnici

Pred registracijo domene moramo pozornost nameniti tudi odločitvi o domenski končnici. Naj vam že kar takoj sporočimo, da je z omenjeno izbiro precej manj dela kot z odločitvijo o imenu domena. Sicer je res, da je domenskih končnic malo morje, a v praksi se večinoma uporabljajo le redke. Daleč največ je domen s končnico .com, sledijo ji domene .net, na področju Slovenije pa je zelo priljubljena tudi nacionalna domena .si. Svetujemo vam, da se tudi sami odločite za eno izmed omenjenih končnic, še bolje pa bo, da v kolikor so za izbrano domensko ime proste vse naštete končnice, registrirate kar vse. Strošek registracije namreč ni visok, z registracijo več končnic pa se boste zavarovali pred konkurenčnimi podjetji in posamezniki, ki bi vam kadarkoli v prihodnosti znali povzročati težave.