Praznjenje greznic še nekaj dodatnih let

Če ste se v zadnjih nekaj letih odločili za gradnjo hiše, ste gotovo seznanjeni s tem, da naj bi postalo praznjenje greznic preteklost – zaradi okoljskih zakonov, ki veljajo povsod po Evropi, se namreč zahteva, da je vsaka hiša priključena na javno kanalizacijsko omrežje, v kolikor to ni mogoče, pa mora imeti malo čistilno napravo. Greznice naj bi postale del zgodovine.Vsi tisti, ki jih praznjenje greznice nič kaj ne veseli, so morda sprva pomislili, da je takšna zakonodaja odlična, vendar se je hitro izkazalo, da dejansko ni tako. In zaradi tega, ker so v praksi z izvajanjem zakona oziroma njegovim izpolnjevanjem takoj nastale težave, se je država odločila, da vse skupaj nekoliko prestavi – dobili smo še nekaj dodatnih let, ko je praznjenje greznic dovoljeno, prav tako pa očitno ne bo nikoli povsem prepovedano. Zaenkrat torej ni potrebe, da bi greznico na vrat na nos opustili in kupili čistilno napravo.

Zakaj so greznice kljub vsemu dobra rešitev?

Tiste, ki so doslej uporabljali greznice, je pri uvajanju novega zakona zmotilo predvsem to, da je bila greznica precej enostavna finančna rešitev, kjer je bilo potrebno zgolj vsake tri leta (ali po potrebi pogosteje) skrbeti za praznjenje greznice. Male čistilne naprave in priključki na kanalizacijsko omrežje pa so izjemno dragi – marsikdo, na primer upokojenci, si takšnega stroška sploh ne morejo privoščiti! Kakor koli, če je kanalizacija v bližini, vam priklop ne uide. Res je, da občine oziroma komunalna podjetja nekoliko zamujajo pri izvajanju (tudi to je razlog za zamik veljavnosti), a priključiti se boste vendarle morali in priklop tudi plačati.
Kaj pa male čistilne naprave? Te niso zgolj drage, temveč so z njimi tudi druge neprijetnosti. Medtem ko je praznjenje greznic zapovedano na tri leta, velja za čistilne naprave enkrat letno. Če imate malo čistilno napravo, se morate lotiti povsem drugačnega pristopa v gospodinjstvu, saj ne boste smeli več obilno posegati po agresivnih čistilih. Potem pa je tu še največja težava: da mala čistilna naprava dobro obratuje, je potrebna redna uporaba – in ta je na primer nemogoča pri vikendih in podobnih stavbah, ki so v uporabi zgolj občasno.


Prav zaradi zadnjega primera male čistilne naprave ne bodo povsem izpodrinile greznic, je pa res, da bodo morale biti te v takšnih primerih troprekatne. Čiščenje greznic bo torej ostalo del sedanjosti, vendar pa se bo vseeno poskrbelo za večjo varnost okolja in s tem našega zdravja s tem, ko bo število gospodinjstev z greznicami izjemno zmanjšano, poleg tega pa bodo te imeleše dodaten prekat, kar bo zagotavljalo še boljše prečiščevanje.