Tablični računalniki

Če je en kos tehnologije, ki si je trenutno želim, je to tablični računalnik. Le ta ponuja mnogo prednosti pred klasičnim prenosnikom in v tem članku si bomo ogledali prednosti tabličnih računalnikov.

Kaj pa prenosniki?

Prenosnik je bil prva generacija prehoda na mobilne naprave. Kot tak je zelo podoben po funkcionalnosti osebnemu računalniku, vendar pa ima prednost v tem, da je prenosen. Njegova teža in dimenzije so zelo različne od modela do modela, vendar lahko rečemo, da je prenosnik v tem trenutku zelo zmogljiv in lahko brez problema nadomesti osebni računalnik. Ima tudi vgrajeno tipkovnico, ki olajša prehod na prenosnik.

Tablični računalnik

Tablice so dosegle razvoj, ki je omogočil, da so postale cenovno dostopne. Njihov trg je tam, kjer so mobiteli premajhni, prenosniki pa preveliki. Predvsem se gre za mobilnost in ta je pri tablici večja kot pri prenosniku. Tablica ne vsebuje tipkovnice, temveč zaslon na dotik, ki omogoča uporabo tablice brez, da bi potrebovali tipkovnico. Tablica je tudi dosti tanjša, lažja in ponavadi cenejša od prenosnika. Velika razlika pa je tudi v porabi baterije.

Vendar pa imajo tablični računalniku (http://www.anni.si/trgovina/tablicni-racunalniki) tudi svoje omejitve. Osebno ne morem delati brez tipkovnice. Pri nakupu bi torej zraven vzel še manjšo, prenosno tipkovnico, ki bi jo lahko priklopil.

Poleg tega so tablice omejene kar se tiče funkcionalnosti. Na voljo so različne dimenzije, večje z večjimi zasloni so zame osebno sprejemljive, medtem ko so manjše dosti manj praktične za vsakodnevno uporabo.

Glede na to, da so postale prenosne naprave standard in so tudi dosti bolj zmogljive, se mi zdijo tablice dosti boljša izbira. So dosti lažje za prenos in to pomeni, da jih lahko brez problema vzamemo skorajda kamorkoli.

Najpomembnejši dejavnik trenutno pa se mi zdi poleg velikosti zaslona in tipkovnice tudi življenjska doba baterije. Od svoje naprave pričakujem, da bo baterija držala in da jo bom lahko uporabljal nek normalen čas, kar pri prenosniku niti približno ni bilo možno. Baterije je zmanjkalo in ni bilo več možnosti za delo. Upam da so tablice že dosegle meje, ki so sprejemljive za vsakodnevno uporabo.