Razrez pločevine s škarjami

Razrez na škarjah je je osnovna dejavnost vsake kovinarske delavnice ali podjetja, ki se ukvarja z obdelavo kovin. Škarje za pločevino so bile na začetku ročne in namenjene razrezu manjših in tanjših kosov kovin. Z razvojem hidravlike so strokovnjaki razvili škarje za pločevino, kot jih poznamo in uporabljamo v današnjih časih.>
S škarjami za pločevino lahko režemo pločevine do debeline 8-10 mm, čeprav za take debeline uporabljamo raje laserski razrez, ker je enostavno natančnejši in bolj precizen. Za tanjše pločevine pa so hidravlične škarje še kako primerne.

Ta postopek razreza pločevine je hiter, enostaven in pri tanjših dimenzijah v primernih tolerancah. Uporabljamo ga kot predpripravo za nadaljnjo obdelavo, kot je krivljenje oziroma upogibanje pločevine in ostalih kovinskih materialov kot so aluminij, baker, železo, cink.

Razrez je možen v dolžini 4 metrov.

Za primerno kvaliteto reza je potrebno imeti dobro ostrene in vzdrževane rezalne kline. To pomeni, da jih je potrebno občasno obnoviti. Noži so izdelani iz kvalitetnega poboljšanega in cementiranega materiala.

V kolikor nožev redno ne vzdržujemo in ohranjamo nivo kakovosti, se nam začne pojavljati igla, v začetku mala, kasneje pa vse večja kar pa vodi v nekvalitetno obdelavo in na koncu do pod standardnih končnih izdelkov. Zato je redna kontrola in ohranjanje kakovosti na prvem mestu.

Danes so stroji, ki jih uporabljamo, moderni in preizkušeni, saj so izkušnje skozi desetletja narekovale nenehno izpopolnjevanje in iskanje novih načinov za isto početje.

Zaradi visoke zmogljivosti in ponovljivosti je rezanje s škarjami zelo učinkovito in hitro dobavljivo.