Stropna svetilka

Našo dnevno sobo krasi zanimiva stropna svetilka, ki je narejena iz kovinskega okroglega okvirja, na sredi pa je steklena »kapa«, ki spominja na velik krožnik. Pravzaprav bi iz opisa lahko marsikdo menil, da gre za povsem običajno »plafonjero«, vendar je luč posebna zato, ker je videti nekoliko bolj »industrijska«. Oblikovalka, ki nam jo je prodala, je dejala, da gre pri tej liniji za »heavy duty« svetila, katerih namen je delovati robustno, ne pa prefinjeno.
Kakor koli, »heavy duty« ni v praksi nič kaj bolj robustno kot vsaka druga luč. Naj vam povem, zakaj.
Po celi hiši imamo povsem običajna
svetila in tudi stropne svetilke niso nič posebnega – razen že omenjene. Vse stropne luči so narejene tako, da se takrat, ko je potrebno zamenjati žarnico oziroma sijalko, stekleni del zgolj iztakne iz okvirja, saj je nanj pritrjen z jezički, ki delujejo kot vzmet. Kadar se kakšni sijalki torej izteče življenjska doba, nimam veliko dela: prinesem lestev, pritisnem na jeziček in odstranim steklo. Odvijem staro sijalko, namestim novo, steklo pomijem in obrišem (da se znebim prahu in mrtvih žuželk), nato pa ga ponovno pritrdim. In je opravljeno.
Nova
stropna svetilka (www.volino-svetila.sia je nekoliko bolj zakomplicirana. Da snameš steklo in prideš do sijalke, je treba odviti tri navoje (s prsti, brez izvijača, saj so okrasni in oblikovani kot čebelice). Ko jih odviješ, ti v rokah ostanejo tako navoji kot steklo in okvir. In … Nenadoma ugotoviš, da imaš premalo rok. Če ti že uspe, da svetilko razstaviš in zamenjaš sijalko, pa se gotovo mučiš potem, ko želiš ponovno namestiti steklo in okvir.
Preden sem ugotovila, da mi sami ne bo več uspelo menjavati žarnic, temveč bom za to potrebovala dodaten par rok (se pravi moža), pa sem seveda ugotovila tudi to, da »heavy duty« običajno ni tisto, kar si predstavljamo. Ko sem se z menjavo žarnice mučila prvič, sem namreč navoje preveč zategnila, in zgodilo se je, da je steklo luči počilo. Na srečo zgolj na zgornjem robu, torej se tega takrat, ko je vstavljeno v okvir sploh ne opazi.
Kakor koli – na lastni koži sem spoznala, da moderna in na videz robustna
svetila, niso nujno tudi praktična. In če bi ponovno opremljala svoj dom, bi bila pozorna predvsem na to – da so stvari praktične, s tem pa prijazne za uporabo.