Razmišljate o nakupu drsnih vrat?

Ko pogledamo kakšno vgradno omaro, najprej vidimo polnilo – skratka vrata. Pogled nam najprej pritegne barva, oblika, material, morda še ročaj. Očem nekoliko skrita in na prvi pogled neopazna, so vodila za drsna vrata te vgradne omare. Vodila za drsna vrata vgradne omare vplivajo na kakovost odpiranja in zapiranja drsnih vrat, stabilnost vrat in konec koncev tudi na to, kako dolgo bo naša omara služila svojemu namenu (življenska doba omare). Zato se pri izbiri in načrtovanju vgradne omare splača več pozornosti nameniti tudi kakovosti vodil za drsna vrata.

Čim večja (tako višja kot širša) bo vaša vgradna omara oziroma drsna vrata, tem bolj pomembno vlogo imajo drsna vodila. Pri manjših drsnih vratih, kot na primer pri vgradni omari pod poševnino v mansardi, bodo čisto normalno svojemu namenu služila tudi pločevinasta vodila, ali kakšna aluminijasta vodila v osnovnejši izvedbi. Pri izvedbi večjih drsnih vrat so vodila odločilnega pomena, saj so manj kakovostna vodila za vgradne omare, lahko vzrok za zvijanje drsnih vrat. Pri višjih drsnih vratih, robusten in močnejši material, poskrbi, da se vrata ne ukrivljajo. Posledično vrata pri odpiranju in zapiranju med seboj ne trkajo. V najslabših primerih ukrivljena vrata iztirjajo iz svojih vodil. Pri vzdrževanju in uporabi drsnih vrat bodimo pozorni tudi na to, da v vodila ne zaidejo kakšne smeti, ki bi onemogočile tekoče drsenje vrat. Če imamo bolj težko roko in z vrati večkrat “loputamo”, si lahko omislimo blažilce za drsna vrata. Ti omogočajo mehko in elegantno zapiranje drsnih vrat in obenem vrata še dodatno držijo v zaprtem položaju.

Posebna kategorija glede vodil, so vgradne omare oziroma drsna vrata velikih višin – to je čez 300 cm. Za takšne višine morajo biti vodila za vgradne omare ali drsna vrata namenjena prehodu, resnično trdna in robustna, da dobro služijo svojemu namenu tudi po večih letih. Predlagam, da se ne pustite kar tako prepričati, da so vodila pač vodila in zahtevajte od prodajalca oz. svetovalca, naj vam razloži razlike med vodili, ki jih uporabljajo za vgradne omare ali drsna vrata. Novost pri srsnih vratih so elektromotorji, ki vrata omare odprejo že z samim klikom na gumb.