Priprava bencinske kosilnice na novo sezono

Ker se bliža konec zime, bo kmalu čas za urejanje vašega vrta in okolice. Prvi pogled na dvorišča in vrtove okoli hiš nam pričara lepo pokošeno, zeleno travo. Da bi ohranili trato v dobrem stanju, je potrebna redna košnja, ki pa zahteva dobro pripravljeno kosilnico. Glavni dejavnik, ki zagotavlja popolno košnjo, je zagotovo ostrina rezil na kosilnici. Da pa bi vaša kosilnica lahko učinkovito in hitro kosila, je potrebno redno vzdrževanje in priprava pred novo sezono.

Vaša kosilnica je čez zimo počivala, zato je nujno, da jo temeljito pregledate in pripravite na prvo uporabo v novi sezoni. Pri prvem zagonu bo vaš motor najbrž deloval slabše, vendar ni potrebno preveč skrbeti, saj smo za vas pripravili nekaj odličnih nasvetov, s katerimi bo vaša bencinska kosilnica v novi sezoni delovala kot nova.

Ne pozabite na redno vzdrževanje vaše vrtne kosilnice, saj bo le tako ohranila svojo učinkovitost in trajnost.

Priporočljivo je, da pred začetkom nove košnje temeljito očistite svojo kosilnico. Čeprav se včasih zgodi, da na to pozabimo ali nam preprosto ni do tega, pa je za vzdrževanje kosilnice izjemno pomembno, da redno očistimo njeno ohišje in zunanji del. S tem se izognemo, da bi umazanija in prah prodrla v notranjost motorja.

Pri čiščenju si lahko pomagate s krpo in primernim čistilom. Če je umazanija zelo trdovratna, lahko uporabite WD-40 ali drugo podobno čistilo, ki ga nanesete na površino in nato obrišete s krpo. Pazite, da ne uporabljate ostrinega predmeta, ki bi lahko povzročil škodo na površini kosilnice. Poleg zunanjosti, ne pozabite očistititi tudi spodnje strani kosilnice. To lahko storite na dva načina – z nagnenjem kosilnice na bok ali pa na glavo.

Če se odločite, da boste kosilnico obrnili na bok, jo vedno obrnite tako, da bo zračni filter obrnjen navzgor. To je zato, da se izognete temu, da bi bencin zalil zračni filter. Če pa se vam slučajno zgodi, da bencin vseeno zalije filter, ga je treba takoj odstraniti in posušiti ali celo zamenjati.

Če boste kosilnico obrnili na glavo, obvezno izpraznite rezervoar za bencin in olje, da vam ne bosta iztekla. Spodnji del kosilnice in nož lahko očistite z leseno palico ali plastičnim orodjem, kovinske in ostre predmete pa odsvetujemo, saj lahko poškodujejo spodnji del. Na koncu preostalo umazanijo lahko zdrgnete s krtačo.

Po čiščenju lahko kosilni stroj premažete z malo voska, da se trava in umazanija ne prijema na površini. Redna menjava olja je ena od pomembnejših stvari, ki jih morate narediti, da bo vaša bencinska kosilnica delovala brezhibno. Priporočamo menjavo olja enkrat letno, najbolje v času pred začetkom sezone in nato vsakih 25 delovnih ur pri delu v zahtevnih pogojih in visokih temperaturah. Pri normalnih pogojih dela se lahko menjajo vsakih 50 delovnih ur. Priporočamo uporabo visokokakovostnega olja za bencinske kosilnice SAE 30, ki ga lahko najdete na spodnji povezavi.

Za menjavo olja morate kosilnico dvigniti, najbolje na improvizirano stojalo. Podstavite posodo pod kosilnico in odvijte vijak na spodnji strani kosilnice tako, da olje teče v posodo. Nekatere kosilnice nimajo odprtine na spodnji strani, zato je potrebno olje izčrpati ali pa izprazniti skozi odprtino za dolivanje olja.

Ko je rezervoar za olje izpraznjen, lahko notri nalijete novo olje. Količino olja lahko preverite z kontrolno palico, zato je pomembno, da natančno sledite navodilom proizvajalca glede količine olja, ki jo potrebujete za vašo kosilnico.

Pomembno je, da uporabljate olje samo pri kosilnicah s štiritaktnimi motorji, ki jih poganja čisti bencin. Pri dual-taktnih kosilnicah menjava olja ni potrebna, saj te kosilnice nimajo posebnega rezervoarja za olje

Pregled zračnega filtra

Bencinske kosilnice uporabljajo različne vrste zračnih filtrov, bodisi papirnate ali pa penaste. Pri papirnatih filtrih svetujemo menjavo filtra enkrat letno ali pogosteje, če je kosilnica izpostavljena visokim obremenitvam. Pri delu v prašnih in težavnih pogojih priporočamo čiščenje filtra na vsakih 15 do 20 delovnih ur. Če je filter poškodovan, ga je treba obvezno zamenjati.

Pri penastih filtri se pred začetkom sezone priporoča pranje z vodo in tekočim detergentom. Ko je filter očiščen, ga je treba popolnoma posušiti. Če je filter poškodovan ali izredno umazan, ga je treba zamenjati. Priporočljivo ga je zamenjati tudi na vsaki dve leti.

Vžigalna svečka

Svečka se nahaja v cilindru motorja kosilnice. Odvijte svečko in jo temeljito očistite s žično krtačko ali pa jo zamenjajte, če opazite obrabo elektrode. Svetujemo menjavo svečk na vsakih 100 ur ali enkrat letno.