Kaj pomeni web hosting za naše podjetje?

Moderni način poslovanja pomeni, da moramo imeti narejeno spletno stran za naše podjetje. Tako se lahko pokažemo veliki večini ljudi, ki radi kupujejo iz udobja svojega doma. Poleg tega pa so naši proizvodi in storitve vedno na voljo za pregled naključnim obiskovalcem z celega sveta. Seveda ni vse v sami prezentaciji, ampak je potrebna tudi pravilna tehnologija, ki poganja naš spletni posel. Web hosting nam omogoča, da gostimo našo spletno stran in je izrednega pomena za vsak novo in že utemeljeno podjetje.

Kako deluje tehnologija gostovanja?

Vsaka spletna stran potrebuje svoj prostor, kjer bo tako rekoč domovala. Ta prostor je strežnik, ki hrani vse naše podatke, ki jih prikazujemo obiskovalcem naše strani. Te podatki so raznovrstni, kot so:

  • Avdio datoteke
  • Videi in slike
  • HTML koda
  • Navaden tekst
  • Javascript, Flash in druge skripte

Vse te informacije se pri web hostingu nahajajo na močnem računalniku, ki mu pravimo strežnik. Ta računalnik je namenjen samo eni stvari; da gosti eno ali več tisoč spletnih strani.

Domena je naslov naše spletne strani

Pri vzpostavitvi naše spletne bomo velikokrat slišali za domeno. Domena je naš naslov, ki ga nujno potrebuje web hosting. Ko nekdo vtipka ime naše spletne strani, kot je na primer mojenovopodjetje.si, je vpisal v svoj brskalnik našo domeno. To ga popelje na strežnik, kjer se nahaja naša spletna stran. Strežnik pa naloži v obiskovalčev računalnik vse podatke, ki se mu na zaslonu izpišejo kot naša spletna stran.

Pri izbiri domene moramo biti previdni, saj imamo veliko možnih končnic. Najbolj pogosta je .com, vendar imamo na izbiro tudi mnoge končnice, ki so morda bolj primerne za naš način poslovanja.

Kaj vse vsebuje paket gostovanja?

Na spletu bomo našli različne pakete gostovanja. Te paketi se razlikujejo od vrste strežnika, hitrosti, prostora in drugih značilnosti. Vsi pa nam omogočajo:

  • Poštne račune

Z web hostingom dobimo tudi enega ali več poštnih računov, ki so vezane na našo domeno. To je idealno za podjetja, saj domenska elektronska pošta izgleda veliko bolj profesionalno.

  • FTP dostop

Dostop do strežnika preko različnih programov je idealno, če želimo na strežnik prenesti slike, videe ali druge večje podatke, ki želimo, da so vidni na spletni strani.

  • Podpora za našo platformo

Naša spletna stran je lahko izdelana v veliko različnih gradnikih. Trenutno je najbolj popularen WordPress, saj je brezplačen in izjemno prilagodljiv. V vsakem primeru pa lahko pričakujemo, da bomo imeli na dosegu roke strokovnjake, ki bodo skrbeli, da naš strežnik vedno deluje brez težav.

Za najboljšo ponudbo gostovanja lahko obiščemo spletno stran www.plus.rs, kjer imamo na voljo vso strokovno pomoč pri lansiranju naše spletne strani.