Živali iz zavetišča

Čas, ko z največjo lahkoto odvržemo vse odvečno in užijemo, kar nam ponuja. Ljudje se ga večinoma veselimo, česar za živali ne moremo potrditi, vsaj ne za vse. Za nekatere namreč prav ta letni čas pomeni izgubo doma. Izkušnje žal kažejo, da so ljudje sposobni skupaj z odvečnimi oblačili odvreči tudi (odvečne?!) hišne ljubljenčke in oditi na dopust, njih pa brezbrižno prepustiti ulici, smetnjakom, obcestnim jarkom, naj se jim zgodi kar koli.

In tu nekje se začne zgodba zavetišča Gmajnice. Prav v teh težko razumljivih dejanjih lahko lepo priložnost najdejo ljubitelji živali, ki sebi in svojim otrokom ne morejo privoščiti mačk vse leto, imajo pa med počitnicami nekaj tednov časa za rejo osirotelih mladičkov in izpolnjujejo zahtevane pogoje, objavljene na spletni strani zavetišča (www.zavetisce-ljubljana.si ). Po načelu prijetno s koristnim. Priložnost seveda najdejo tudi tisti, ki so pripravljeni svoj dom ponuditi in vanj sprejeti novega družinskega člana. V zavetišču, ki je na Ljubljanskem barju nekaj kilometrov pred Brezovico in daje začasno nastanitev zapuščenim psom in mačkom z območja Mestne občine Ljubljana, trenutno biva 72 zapuščenih muck – večina mladičkov – in malo manj psov, ki težko čakajo toplo dlan in prijazen glas. To je opaziti takoj, ko vstopiš v njihov prostor. Le kaj bi se zgodilo, če bi njihov glas ujeli v naš prevod.

Če vas zanima več, se lahko pogovorite na štiri oči, in sicer v zavetišču Gmajnice: Gmajnice 30, Ljubljana. Zainteresirani lahko pomagate tudi z donacijami, pri iskanju posvojitev oziroma novih skrbnikov ali postanete posvojitelj osirotelih mačk.

Razmišljajmo sočutno in enostavno: Kdor reši eno življenje, reši ves svet.