Želite svojemu domu dodati pridih razkošja?

Pri nakupu skulpture morate upoštevati nekaj stvari. Predvsem se prepričajte, da ste izbrali kip, ki vas nagovarja na čustveni ravni. To mora biti nekaj, ob čemer se boste ob pogledu nanj počutili srečne, mirne ali navdihnjene.

Drugič, upoštevajte materiale, iz katerih je skulptura izdelana. Veliko skulptur je narejenih iz tradicionalnih materialov, kot sta kamen ali bron, obstaja pa tudi veliko sodobnih skulptur iz bolj nenavadnih materialov, kot sta steklo ali kovina. Izberite material, za katerega menite, da bo vzdržal preizkus časa in dopolnil opremo vašega doma.

Na koncu razmislite, kam želite kip postaviti. Postavite jo na mesto, kjer bo zlahka vidna in kjer lahko uživate vsak dan. Skulptura lahko resnično polepša prostor in ga naredi bolj prijetnega, zato izberite prostor, ki ima veliko naravne svetlobe.

Če želite svojemu domu ali pisarni dodati pridih razreda in prefinjenosti, ni boljšega načina za to kot čudovit kip.

Zdaj, ko veste, na kaj morate biti pozorni, ko gre za nakup kipov, je naslednji korak, da začnete nakupovati. Obstaja veliko odličnih mest. kjer se izvaja prodaja kipov, tako na spletu kot zunaj njega. Začnite iskati še danes in poiščite popolno skulpturo za svoj dom.

Kiparstvo (https://www.kiparstvoslikarstvo.si/) je ena najstarejših in najbolj priljubljenih oblik umetnosti. Umetniki že stoletja uporabljajo ta medij za ustvarjanje vse od majhnih figuric do ogromnih javnih spomenikov. Čeprav osnovna načela kiparstva ostajajo enaka, se uporabljeni materiali in tehnike lahko zelo razlikujejo.

V tem izčrpnem vodniku si bomo ogledali nekaj najpogostejših kiparskih materialov, slogov in tehnik. Ne glede na to, ali ste izkušeni profesionalec ali šele začenjate, boste s tem dobili vse informacije, ki jih potrebujete za ustvarjalnost pri naslednjem kiparskem projektu.

Vrste kiparskih materialov

Vrsta materiala, ki ga boste uporabili za svojo skulpturo, bo imela velik vpliv na njen končni videz. Nekateri materiali so primernejši za določene sloge ali tehnike kot druge. Tukaj je nekaj najpogosteje uporabljenih materialov za kiparstvo:

 1. Glina je eden najbolj vsestranskih in široko uporabljenih materialov za kiparstvo. Lahko jo gnetemo in iz nje oblikujemo skoraj vse oblike. Po žganju v peči postane glina trda in trpežna.
 2. Kamen je še en priljubljen material za kiparstvo. Lahko ga klešemo ali vrtamo v obliko. Nekateri najbolj znani kipi na svetu so narejeni iz kamna, na primer Michelangelov “David” in “Mislec” Augusta Rodina.
 3. Les se pogosto uporablja za manjše skulpture ali skulpture, ki zahtevajo bolj nežen dotik. Lahko ga režemo, brusimo ali poliramo, da dobimo gladek zaključek.
 4. Kovina je priljubljena izbira za večje in trajnejše skulpture. Lahko jo odlivamo, varimo ali strojno obdelujemo.
 5. Steklo se pogosto uporablja za sodobne skulpture ali skulpture, ki zahtevajo prozoren ali prosojen učinek. Lahko ga oblikujemo, pihamo ali stopimo v obliko.

Izraz “kiparstvo” se lahko nanaša na različne umetnine, od majhnih figuric do velikih javnih spomenikov. Tukaj je nekaj najpogostejših slogov kiparstva:

 1. Abstraktni kipi so tisti, ki niso podobni nobeni posebni obliki v naravi. Pogosto so geometrijske oblike in uporabljajo osnovne oblike, kot so kocke, krogle in valji.
 2. Figurativni kipi so kipi, ki realistično ali abstraktno upodabljajo človeško obliko. Številni znani kipi, kot sta “Venera de Milo” in “Mislec”, so figuralni kipi.
 3. Minimalistični kipi so tisti, ki imajo preproste, čiste linije in oblike. Pogosto uporabljajo osnovne geometrijske oblike, kot so kocke, krogle in valji.
 4. V skulpturah, ki se sklicujejo na popularno kulturo, so uporabljeni elementi pop arta. To so lahko vse od televizijskih oddaj in filmov do vsakdanjih predmetov.

Tehnike, ki se uporabljajo za izdelavo teh umetnin, se lahko zelo razlikujejo. V nadaljevanju so predstavljene nekatere najpogostejše kiparske tehnike:

 1. Rezbarjenje je tehnika, pri kateri se z ostrimi orodji odstranjuje material iz kamnitega, lesenega ali kovinskega bloka. To je ena najbolj tradicionalnih in znanih kiparskih tehnik.
 2. Vlivanje je tehnika, pri kateri se v kalup vliva staljena kovina ali mavec. Ta kalup je lahko narejen iz gline, voska ali mavca. Ko se material ohladi in strdi, ga lahko odstranimo iz kalupa in oblikujemo.
 3. Pri varjenju gre za tehniko, pri kateri se dva kosa kovine združita s pomočjo toplote in pritiska. To je pogosto z električnim lokom ali plinskim plamenom.
 4. Pri asemblažu gre za tehniko, pri kateri se najdeni predmeti sestavijo v skulpturo. To so lahko vse od recikliranih materialov do vsakdanjih predmetov.

Zaključek

V tem vodniku ste dobili pregled nekaterih najpogostejših materialov, slogov in tehnik za kiparstvo. Ne glede na to, ali ste izkušeni profesionalec ali šele začenjate, vam bo to zagotovilo vse informacije, ki jih potrebujete za ustvarjalnost pri naslednjem kiparskem projektu.