Zavarujmo spletno stran z digitalnim certifikatom

Razvoj spletne infrastrukture je močno spremenil skoraj vsako delovno mesto. Omogočil nam je prej nepredstavljive zmožnosti, saj lahko trgujemo, komuniciramo in uživamo v gledanju spletnih vsebin preko številnih pametnih naprav. Največja sprememba pa se je zgodila v podjetništvu. Dandanes mora skoraj vsak podjetnih ponujati svoje produkte in storitve preko svoje spletne strani. Pri tem pa se izpostavimo nepridipravom, ki želijo ukrasti dragocene podatke z našega strežnika ter tudi strani. Z uporabo SSL certifikata se zaščitimo pred krajo gesel, bančnih kartic in drugih občutljivih informacij. Tako zavarujemo svoje ter imetje svojih strank in naključnih obiskovalcev naše spletne strani.

SSL certifikat nadgradi protokol HTTP na HTTPS

Vsako spletno stran je možno nadgraditi s SSL certifikatom. Pri tem lahko opazimo, da se bo protokol povezovanja spremenil iz HTTP v HTTPS. Dodatni S je kratica preko katere lahko prepoznamo, če spletna stran uporablja omenjeni certifikat. Obenem se pri URL naslovu naše spletne strani oziroma spletnega naslova domene pojavi zelena ključavnica. To nakazuje delovanje varne povezave med spletno stranjo in obiskovalčevim računalnikom. S tem se zašifrira vsa komunikacija uporabnika pri brskanju po trgovini, izvajanju plačil, uporabi kontaktnih obrazcev ipd.

Vsako spletno stran je možno nadgraditi s SSL certifikatom. Pri tem lahko opazimo, da se bo protokol povezovanja spremenil iz HTTP v HTTPS. Dodatni S je kratica preko katere lahko prepoznamo, če spletna stran uporablja omenjeni certifikat.

Spletni iskalniki zahtevajo uporabo SSL certifikata

Skoraj vsi spletni iskalniki so spremenili pravila glede uporabe SSL certifikata v zadnjih letih. Sedaj izdajo opozorilo, če se povežemo na spletno stran, ki ne uporablja protokola HTTPS. Opozorilo nam pove, da povezava ni varna in uporaba plačilnih sredstev ni priporočena. To prestraši veliko število potencialnih obiskovalcev, kar ni dobro za posel. Poleg tega bo v URL naslovu prikazan rdeč klicaj ali drug znak, ki bo opozarjal, da stran ne uporablja SSL certifikata. 

Izdajalci plačilnih kartic pa tudi zahtevajo, da uporabljamo certifikat, saj drugačne stranke pri nas ne morejo plačevati za želene artikle in storitve. Varnostne standarde spletnih plačil določajo PCI/DSS zahteve, ki jih določa industrija plačilnih kartic. Eden izmed pogojev, da je naša spletna stran primerna za uporabo plačilnih kartic, je uporaba protokola HTTPS.

Phishing napadi so vedno bolj pogosti

Ena izmed tehnologij, ki jo uporablja SSL certifikat, je da poveže naš fizični naslov podjetja z domeno. To je potrebno iz številnih razlogov. Glavni pa je ta, da se tako prepreči phishing napade. To so napadi, kjer hekerji ustvarijo identično kopijo naše spletne strani. Na ta način privabijo naše zveste stranke na lažno stran in jih tako tudi okradejo. V primeru takega napada bo obiskovalce spletni brskalnik obvestil, da se nameravajo povezati na nezavarovano spletno stran, kjer ni varno opravljati nakupov.