Posledice stresa na delovnem mestu

Vsakodnevno, pa naj bo to enolično ali raznoliko delo, lahko na marsikaterem človeku pusti velike posledice, ter ga pahne v začaran krog stresa ali celo depresije. Prav tako so zadnje raziskave tudi dokazale, da lahko preveč stresa v delavcu povzroči prav tako obliko nezadovoljstva, kot če bi slednji bil brez službe. Prav zato ker to tako negativno vpliva na človeka pa je pomembno, da ga odpravimo ali vsaj zmanjšamo, ter tako izboljšamo naše počutje tako v službi kot tudi doma.

Mnogi, ki jih poznate morda tudi sami, trdijo da je njihovo delo izjemno stresno. Na to pa vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, kot so: napet življenjski tempo, nenehno pritiskanje iz strani sodelavcev in delodajalca ter situacije, ki so nepričakovane in težko rešljive. Če torej želite čim bolj učinkovito odpraviti stres, ga najprej morate prepoznati, ter nato šele poskušati odpraviti. Situacije, ki vam povzročajo stres na delovnem mestu so lahko različne – manj časa preživetega z družino zaradi preveč dela, manjša učinkovitost zaradi nepoznavanja odgovornosti ali morda strah pred potekom časa, da bi lahko opravili nek posel. Vse to se da odpraviti, že s tem, da se prepričate v to, da se za vsako malenkostjo ni vredno ukvarjati. Ima pa stres tudi pozitivne učinke, saj nekateri pod pritiskom delajo mnogo bolje, kot drugi.

Stres je prisoten tudi v iskanju zaposlitev. Nekateri so pri tem tako nervozni, da niti ne zberejo moči za zagovor pred delodajalcem. Če želite zaposlitev, zatorej bodite čim bolj samozavestni, prepričani sami vase ter poskušajte stres in nervozo premagati na čim lažji način. Včasih vam bo stres delal preglavice, sploh če se pred vašim bodočim nadrejenim ne boste zmogli zbrati, a je za mnoge velikega pomena v iskanju delavca za zaposlitev tudi to, da se znate znajti, pomiriti in izpeljati razgovor do konca.