Okna in vrata varujejo pred vročino, mrazom in hrupom

Les je material, ki je zaradi svojih lastnosti zelo cenjen v gradbeništvu. Zaradi kakovostne površinske obdelave lesa ima sodobno stavbno pohištvo iz tega materiala dolgo življenjsko dobo, podobno kot stavbno pohištvo iz plastičnih mas ali aluminija.
Lesena okna in vrata dajejo našemu domu topel in prijeten videz, občutek domačnosti, ki si ga v svojem domu želi prav vsak. Da je stavbno pohištvo iz lesa slovenskih proizvajalcev res kakovostno, potrjuje tudi podatek, da skoraj tri četrtine svojih izdelkov izvozijo na zahtevne tuje trge.
Vzdrževanje lesenih okenskih okvirov in vrat ni več tako zahtevno kot včasih, ko je bilo treba malodane vsako leto obnavljati zaščito in barvo. Zaradi kakovostne površinske obdelave lesa so nam tovrstna opravila prihranjena vsaj nekaj let (osem do deset), pa še takrat so ponavadi potrebna le na tistih oknih oziroma vratih, ki so najbolj izpostavljena neposrednemu soncu, dežju ali snegu.
V zadnjem času se na področju stavbnega pohištva vse bolj uveljavljajo okna in vrata iz plastičnih mas in aluminija. Nekaj prav lepih »kosov« stavbnega pohištva tudi iz teh materialov smo si lahko prejšnji teden ogledali tudi na sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču. Korak naprej na področju oblikovanja je opazen.
Stavbno pohištvo iz plastičnih mas je najpogosteje v beli barvi, na voljo pa je tudi v drugih barvah. Bela je sicer res manj hvaležna barva, kar zadeva umazanijo, saj se takoj pozna vsaka stvar. Vendar je treba poudariti, da je vsako umazanijo na okenskih okvirih iz plastične mase mogoče povsem preprosto očistiti, potrebujemo le toplo vodo, malo čistila in krpo.
Okna in vrata iz aluminija so izdelana iz kakovostnih alu profilov, ki omogočajo dobro toplotno in zvočno izoliranje, poleg tega pa so elegantno oblikovani. Prav ta lastnost aluminija, da ga je mogoče zelo natančno oblikovati, je pri izdelovanju stavbnega pohištva zelo pomembna. Alu profili so seveda na voljo v različnih barvah. Ker so okna in vrata iz aluminija precej draga, jih bolj pogosto kot v stanovanjskih videvamo v poslovnih objektih.
Marsikdo se odloči za vhodna vrata v kombinaciji različnih materialov. Zelo pogosta je na primer kombinacija lesa in aluminija ali plastične mase – les je običajno na notranji strani vrat, medtem ko je na zunanji strani bodisi aluminij bodisi plastificiran profil. Običajno je tu še kakšen zasteklen del, tako da pride skozi vhodna vrata v predprostor tudi nekaj naravne svetlobe.
Proizvajalci stavbnega pohištva ponujajo tudi okna z lesenimi okvirji, ki pa so z zunanje strani zaščiteni z aluminijastimi profili. Les pod aluminijastim profilom je tako zaščiten pred vremenskimi vplivi, in ker je aluminij odporen material, posebna zaščita okenskih okvirjev na zunanji strani ni potrebna. Seveda so lahko tudi okenski okviri iz plastičnih mas na zunanji strani zaščiteni z alu profilom v kateri koli barvi.
Proizvajalci stavbnega pohištva so v zadnjih letih naredili velik korak naprej na področju zmanjševanja toplotnih izgub. Ne glede na to, za kakšen material se odločimo, ko kupujemo okna ali vrata, za vse velja, da imajo dobre toplotno izolativne lastnosti. Zamenjava energetsko potratnih oken z novimi je investicija, ki se prej ali slej povrne, saj lahko tako toplotne izgube precej zmanjšamo, po mnenju strokovnjakov tudi za več kot tretjino. Naravnega prezračevanja skozi špranje, ki smo ga bili vajeni pri starih oknih, z vgradnjo energetsko varčnih oken in vrat ne bo več. To pomeni, da bomo morali svoj dom zračiti na drugačen način, s pogostejšim odpiranjem oken in vrat. Le tako bo svež zrak zamenjal postanega, mi pa se bomo v svojem domu dobro počutili.
Prav tako kot toplotna zaščita je pri stavbnem pohištvu pomembna tudi zaščita pred hrupom. Kako dobro bodo okna in vrata preprečevala hrupu vstop v naš dom, je odvisno tako od samih okvirov kot tudi od zasteklitve (najbolj pogosta je zasteklitev s tako imenovanimi termopan stekli). Pri oknih, denimo, je bolj kot debelina okvirov pomembna kakovostna izdelava in vgradnja okna. S strokovno izdelavo in vgradnjo lahko med drugim pomembno zmanjšamo »potovanje« zvoka – če okna slabo tesnijo, nam prav nič ne pomagajo ne kakovostni okviri ne kakovostna zasteklitev. Zvočno izolativnost stekel je mogoče povečati z debelejšimi stekli, s povečanjem razdalje med stekli, ali pa, kot pravijo strokovnjaki, z uporabo tako imenovanih lepljenih (laminiranih) stekel. Zvočno izolativnost nekaterih oken z dvojno zasteklitvijo je mogoče povečati tudi z dodatnim tretjim steklom. Pri tem pa strokovnjaki opozarjajo, da je pri tem treba tudi povečati razdaljo med posameznimi stekli. Če ostane razdalja med stekli enaka ali se celo zmanjša, bo zvočna izolativnost okna še slabša.
Pri protihrupni izolaciji tako vhodnih in garažnih kot tudi notranjih vrat na splošno veljajo enake oziroma podobne zakonitosti kot pri oknih. Zvočna izolativnost vrat je torej odvisna od materiala (in njegove debeline), kakovosti izdelave, dodatne izolacije (marsikateri proizvajalec ima v svoji ponudbi vrata z dodatno vgrajenim izolacijskim materialom), ter nenazadnje od strokovne vgradnje. Vrata morajo biti opremljena s kakovostnimi tesnili (strokovnjaki bolj kot trda tesnila priporočajo mehkejša, kot so silikonska tesnila, na primer).