Lesene igrače nikoli ne gredo iz mode

Že naši predniki so enostavno oboževali igrače, ki so bile narejene iz lesa. Ne zaradi tega, ker bi oboževali les, marveč zato, ker enostavno niso izdelovali igrač iz takšnih materialov, kot jih poznamo danes. Vseeno pa lesene igrače nikoli niso šle iz mode. Ravno nasprotno! Lesene igrače so še dandanes izjemno priljubljene tako pri starših, kot tudi otrocih. Navkljub sem bleščečim, ekstravagantnih in inovativnim igračam, so lesene še vedno najbolj ‘in’. Zakaj je temu tako?

Obstajajo številni razlogi, zakaj je les še vedno eden izmed najboljših materialov za igrače. Gotovo ste se že večkrat srečali s kakšnimi znanstvenimi dokazi, da lahko plastične in druge igrače vsebujejo primesi, ki niso zdrave za otroka. Seveda je to zaskrbljujoče za vsakega odgovornega starša. Tradicionalne lesene igrače teh primesi nimajo, saj so narejene iz prepostega materiala – lesa. Gladka tekstura, prijetna aroma in teža ima veliko prednost pred plastiko. Da o trajnosti ter naravni lepoti niti ne govorimo.

Lesene igrače kot pomembno orodje za otrokov razvoj

Številne raziskave dandanes dokazujejo, da so lesene igrače zelo pomembne pri otroškemu razvoju. Ne le, da so manj hrupne, kot plastične igrače, ampak spodbujajo h kreativnosti ter domišljiji otrok. Naravna sestava igrače je prijetna na otip, kar stimulira otrokova čutila. Pri vsem tem pa je mogoče z lesenimi igračami spodbujati motorne sposobnosti in laterarno razmišljanje. Ne govorimo o tem, da plastične igrače tega niso sposobne, marveč so lesene igrače veliko bolj varne za takšen razvoj.

Nenazadnje, lesene igrače ne vsebujejo toksinov, kar pomeni, da so varnejše in veliko bolj zdrave za otroka. Pri dojenčkih je to še kako pomembno, saj vsako stvar hitro dajo v usta. Vsak, ki se je kdaj igral z lesenimi igračami, se danes lahko pohvali, da jo še vedno ima nekje na polici. So namreč izjemno vzdržljive, kar pa je najboljše, pri igri ne povzročajo neprijetnega hrupa.

Ropotuljive, sestavljanje, avtomobili, vozički, viseče igračke, poganjalčki, verižice in še bi lahko naštevali. Lesene igrače so na voljo v neštetih oblikah, velikostih in namenjene za prav vse starosti otroka.

Etičen odnos do narave in skrb za otroka

Ne glede na to, ali so na trgu na voljo različne igrače, vse bolj se starši zavedajo pomena zdravja otroka ter ekološke ozaveščenosti. Visoki moralni standardi ohranjajo etičen odnos do narave. Lesene igrače so zato gotovo najboljša izbira, ki jo lahko privoščimo otroku. Nenazadnje, dobro delo ne bo narejeno zgolj za otroka, marveč tudi za okolje. Bodite odgovorni starš in otroku privoščite kvalitetno leseno igračo, ki bo postala njegova najboljša spremljevalka.