Chia semena za ljubitelje rastlinskih beljakovin

Na chia semena sem pred kakšnimi šestimi ali sedmimi leti naletela v trgovini z zdravo prehrano v ZDA. Takrat pri nas še ni bilo tolikšne priljubljenosti raznih superživil, zato so bila zame nekaj povsem novega in neznanega. Razlog, da sem se v trgovino s superživili sploh odpravila, pa je bila moja prijateljica, prebivalka zvezne države Kolorado, ki se je po resni bolezni (rak dojke) odločila za popolno spremembo svojega življenjskega stila. Odločila se je za veliko gibanja in pričela teči (hodi tudi na maratone), poleg tega pa je postala vegetarijanka.Chia semenaV trgovino z zdravo hrano sem torej pospremila prijateljico, tam pa me je navdušilo, koliko je pravzaprav zanimivih živil z vsega sveta, ki jih sploh ne poznamo. Prijateljica je med njimi izbrala tudi chia semena – ker ni uživala mesa in mesnih izdelkov, je namreč vse potrebne beljakovine skušala zaužiti iz rastlinskih virov (mlečne izdelke uživa, vendar tudi bolj malo).

Kakšna so chia semena?

Semena chia so se mi sprva zdela precej podobna makovim zrncem, saj so drobna in temna (večinoma črna ali temno rjava). Ko sem jih prvič poskusila, mi niso bila kaj prida všeč – nekaj zrnc sem pojedla kar iz zavojčka, v katerem so bili kupljeni, in takoj sem ugotovila, da niti nimajo izrazitega okusa, poleg tega pa so mi bila neprijetna še zato, ker so ostajala med zobmi, tako kot makovo seme. Že naslednji dan pa sem jih vzljubila. Prijateljica jih je namreč namočila in jih uporabila pri pripravi sadne kreme iz breskve ter pasijonke – in ko jih kombiniraš z drugimi živili ter prej namočiš, da nabreknejo, so pravzaprav čudovito živilo.
Zadnja leta so chia semena na voljo tudi pri nas. Ker sem tudi sama med tistimi, ki se trudijo jesti čim bolj pestro hrano, jih pogosto uporabljam, večinoma pa si jih vmešam v kakšen jogurt. Najraje jih zaužijem po športu – tako vem, da sem svoje mišice po fizičnem naporu oskrbela tako z beljakovinami iz jogurta kot iz chia semen in s tem poskrbela za čim boljšo regeneracijo ter mišično rast.
izbrala tudi chia semena – ker ni uživala mesa in mesnih izdelkov, je namreč vse potrebne beljakovine skušala zaužiti iz rastlinskih virov (mlečne izdelke uživa, vendar tudi bolj malo).

Ste vegi?

Če ste vegetarijanec ali celo vegan, potem vam uporabo chia semen v prehrani vsekakor priporočam – na njihovo uživanje se človek hitro privadi in jih začne dodajati celo domačemu pecivu in kruhu ali z njimi potrosi solato ali sadno solato, s tem pa svojo prehrano obogati z neprecenljivimi beljakovinami rastlinskega izvora.