Če želite postati detektiv, si oglejte ta članek

Biti detektiv je verjetno prav posebno poslanstvo in ne samo poklic. Gre namreč za posebno obliko dela, ki od človeka zahteva marsikaj. Pri delu predvsem pridobiva dokaze in tukaj pogosto ni prav nobenih meja. Večina ljudi takega človeka najame za to, da bi detektiv odkril partnersko nezvestobo, poleg tega pa za nas opravi še veliko drugih storitev, ki so prav tako nevarne. Ravno zaradi tega mora biti zasebni detektiv tudi izjemno iznajdljiv ter pameten. To pa postane lahko tudi na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Kakšne naloge in opravila opravlja

Storitev, ki nam jo torej zagotavljajo tovrstne osebe so obveščenost naročnika o zelo pomembnih dejstvih, odprava materialnega oškodovanja ter tudi pomoč pri zaščiti in uveljavljanju pravic. Zasebni detektiv pri svojem delu za izdelek smatra pisno poročilo, fotografije ali pa video posnetek.

Delo najpogosteje opravlja v zaprtih prostorih ali pa v prevoznih sredstvih in seveda predvsem tudi na prostem. Tako je vedno izpostavljen določenim vremenskim razmeram. Njegovo delo ni tako enostavno, kot si marsikdo med nami predstavlja. Njegov delovni čas prav tako ni omejen. Delavnik ponavadi traja, dokler le-to ni opravljeno do konca. Pri delu pa mora biti vedno izjemno izbran. Zbranost mu pomaga ohranjati redna telesna aktivnost, ki jo izvaja izven delovnega časa.

Svoje delo tajni agent ponavadi opravlja sam. Včasih pa seveda tudi v skupini. Kadar dela v skupini z drugimi ljudmi, se mora znati prilagajati, voditi in tudi sodelovati. Pri tem je pomembna tudi njegova samozavest, odgovornost in konec koncev tudi samoinciativnost.

Kakšna izobrazba je potrebna za opravljanje takega dela?

Zasebni detektiv naj bi imel poleg posebnih znanj ter spretnosti tudi primerno izobrazbo, in sicer višjo ali pa visoko. Vzporedno s tem pa gre seveda tudi izjemno široka razgledanost, zaupljivost ter prilagodljivost. Na našem območju tako ni posebne šole za ta poklic. Usposabljanje pa je vendarle možno, in sicer po posebnem programu. Za več informacij pa je najbolje, da kar kontaktirate katerega izmed detektivov, recimo http://www.detektivtomic.si.