Silikonsko obdarjena manekenka in knjige

London se v zadnjem desetletju iz leta v leto bolj upravičeno lahko imenuje pomladna prestolnica knjig: tamkajšnji mednarodni knjižni sejem raste iz leta v leto, letošnjo izdajo so po besedah direktorja sejma Alistaira Burtenshawa že prvi dan pospremile navdušujoče številke – dvajset odstotkov več nebritanskih obiskovalcev in sedem odstotkov več razstavljalcev iz skupaj dvainštiridesetih držav, devet odstotkov več vseh obiskovalcev že prvi dan sejma, deset odstotkov več razstavljalcev otroških knjig, manj kot sicer je bilo le britanskih knjigotržcev, kar so si mnogi razlagali kot znamenje vse večje mednarodne pomembnosti sejma. Vse kaže, da postaja londonska prireditev res vse pomembnejša v koledarju svetovnih knjižnih sejmov, še več, v nekaterih segmentih začenja strumno konkurirati bolonjskemu in frankfurtskemu sejmu.

Časnik Telegraph je začetek letošnjega londonskega sejma pospremil z nič kaj spodbudno ugotovitvijo, da je bil otvoritveni dan bolj podoben živinskemu sejmu kot pa dogodku, ki slavi odlično pisanje. Dokazov za to trditev ni bilo težko odkriti: pred žaromete kamer in objektive številnih fotografov so se – v spremstvu predstavnikov založb – prišli pokazat igralka in nekdanja ljubica politika Jeffreyja ArcherjaSally Farmiloe.

Saatchi Gallery

Vidna je bila tudi, predvsem v Veliki Britaniji razvpita silikonsko »okrepljena« starleta Jordan, ki bo kmalu izdala avtobiografijo ter znana ameriška biografinja Kitty Kelley. To je prav ta biografinja, ki napoveduje vročo knjigo o družini Bush, ki naj bi izšla septembra, le dva meseca pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Opaziti je bilo tudi velikega šefa reklamne agencije Saatchi & Saatchi – to je Kevin Roberts, ki je uživajoče ležeč na luksuzni postelji napovedoval svojo knjigo z naslovom Ljubezenska znamenja. Vnjej napoveduje zaton blagovnih znamk. Direktor sejma Alistair Burtenshaw je na kritike takoj odgovoril s protinapadom, češ da so ob dejstvu, da le petdeset odstotkov britanskih prebivalcev bere knjige, na sejmu več kot dobrodošli tako Jordan kot kdor koli drug, ki je zmožen za knjigo kaj narediti.