Naj bo večji ali močnejši?

Od malega se že otroci, no, predvsem fantki, preganjajo po igriščih in tekmujejo v tem, kdo bo boljši, hitrejši, močnejši – žal premalokrat tudi kdo bo pametnejši. Če pozabimo na majhne fantke, ki odrastejo v velike fante in potem v prave možakarje, je zgodba pri elektronskih napravah zelo podobna. Zanima nas katera zmore več, katera prikazuje lepšo sliko in katera porabi manj električne energije. Več, manj, več, manj,… vsekakor non-stop tekmovanje.powerbank

Naj bo velik ali ne

Ko smo že pri večjih in močnejših, powerbank je naprava, ki se lahko pred drugimi brati ponaša natančno s temi karakteristikami. Najprej se posvetimo prvi. Če je powerbank večji, torej fizično večji, ga boste težje spravili. Nekateri imajo raje ploščate, ki jih lažje spravijo v žep jakne, celo srajce, največkrat pa v predal v vratih avtomobila ali v manjši predal v nahrbtniku. Velikost je torej pomembna, a v tem primeru bi najbrž ugibali, da je manjši polnilec bolj praktičen. V resnici je lahko bolj praktičen za prenašanje, to pa še ne pomeni, da bo lahko shranil dovolj električne energije. Je že tako, da so akumulatorji za tovornjake močnejši, a zato tudi večji od tistih, ki jih uporabljamo v osebnih vozilih.

Moč baterije je pomembna

Druga lastnost je torej moč. Koliko se lahko nek powerbank napolni lahko preberete v specifikacijah izdelka. Moč se meri v mili amperih in številke gredo v tisoče, podobno kot pri baterijah pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Če ste torej kupili takšnega, ki ima napisano moč 2400 mAh, bo baterija prej prazna, kot če boste kupili takšnega, kjer bo številka 5200 mAh ali celo 10.000 in več. Številke gredo v tem hipu že prek 20.000 mAh in če imate denimo telefon, ki ima baterijo z zmogljivostjo okoli 2.500 mAh, pomeni, da ga lahko powerbank napolni sedemkrat ali celo osemkrat. A to bi bilo v nekih idealnih razmerah, v resnici pa tudi powerbank počasi izgublja svojo moč, čeprav ne tako hitro, kot denimo telefon.

Pozabite na barvo

Oblike in barve so v resnici najmanj pomemben del vašega nakupa. Raje poglejte koliko naprav naenkrat lahko polnite. Pazite tudi na to, kako hiter je kateri priključek, kajti če sta dva, sta redko oba enako hitra. Pomembna je tudi izhodna moč, saj se pri polnjenju dveh naprav lahko bistveno zmanjša. Dobro je tudi, če ima indikator, ki kaže kako poln je še, da boste vedeli kdaj morate powerbank spet napolniti in za konec še to – večina powerbankov ne zna polniti naprav takrat, ko se polnijo sami, tako da jih ne morete uporabljati kot razdelilec.