Kozmetika

Kozmetika – Zelišča
Lepotna sredstva poiščite v naravi
Zelišča poleg tega, da pozdravijo prehlade in pomirijo živce, blagodejno delujejo na kožo. Pripravite si parno kopel za obraz, denimo žajbljevo, ali pa se okopajte v opojnem kamiličnem pripravku. Najrazličnejša posušena in neskončno dišeča zelišča so tudi v lončkih nekaterih negovalnih mazil. Za piko na i si v zapestje vtrite še oljni parfum – v njem se skrivajo sladkobni in skrivnostni vonji raznovrstnih zelišč – ki veliko bolje zadržuje vonj, saj ne izhlapeva tako hitro kot dišave, ki vsebujejo alkohol (krema za brazgotine).

Čaj iz posušenih cvetov lipe, znan po značilnem medenem vonju, učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo, pospešuje potenje in tako očisti še kožo. Skodelica lipovega čaja zvečer zagotavlja boljši spanec, kar je spet dobro za kožo. Prav tako naj bi pri boljšem spancu pomagala konopljina smola.

Poleti nabiramo liste mete, katere glavne učinkovine so eterično olje (mentol), grenčine in čreslovine. Blagodejna je kopel, ki si jo pripravimo s kapljicami mete, saj nas okrepi in pomiri.

Stari ljudski rek pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v znak zahvale, saj njegov čaj olajša marsikatero nadležno zdravstveno težavo. Iz posušenih cvetov pripravljamo sokove in sirupe ter čaj, ki pospešuje potenje in očisti razdraženo kožo. Zelo primeren je tudi za otroke.

Poleg bezga je kamilica najbolj priljubljena ljudska zel. Tako obkladke kot kopeli priporočajo pri vseh vrstah ran, večkratno kopanje nog in rok v kamilicah pa preprečuje potenje. Vsako jutro in večer si lahko obraz umijemo in osvežimo s kamiličnim čajem namesto z industrijskim tonikom. Priprava kopeli je enostavna. Pripravimo lahko večjo količino, na primer: večji ščep kamilic zavremo v petih litrih vode. Pokrito pustimo stati deset minut, precedimo in dolijemo v kopel. Lahko pa kamilice v platneni vreči obesimo v kad in se kot vrečka čaja počasi cedijo v vročo vodo.

Zelišča v mazilih

Kozmetična industrija zelo rada posega po zeliščih in iz njih izdeluje najrazličnejše pripravke za nego kože. Takšne kreme najbolj naravno preprečujejo proces staranja kože, jo krepijo, ji vračajo prožnost in napetost, jo obnavljajo in hkrati čistijo. Poglejmo nekatere:

Pedikura z arniko

Redno mazanje stopal z balzamom, ki vsebuje arniko, preprečuje nastanek neprijetnega vonja in znojenja. Hkrati odpravlja »pekoče podplate« in preprečuje nastanek grde trde kože.

• Z ognjičem nad zimske razmere

Ognjič je idealen za nego razdražene kože rok in nog, kot mazilo za otroke in starejše ljudi, deluje proti razpokanim ustnicam, varuje pred vplivi okolja in vremena na kožo.

• Nega nog s kostanjem

Gel z izvlečki divjega kostanja blagodejno deluje na vene in hkrati osvežuje in neguje kožo na nogah. (več o kozmetiki)