Granulom je kakršno koli vnetje zobnega živca

Granulom je navadno med pacienti označen kot kakršno koli vnetje, ki je vezano na zobni živec, obenem pa zahteva koreninsko zdravljenje zobu. Strokovnjaki oziroma zobozdravniki takšen izraz najpogosteje uporabijo tedaj, kadar gre že za napredovano vnetje zobnega živca. To sega preko odprte korenine. Torej gre za vnetje obzobnega tkiva.

Najpogostejša lokacija omenjenega pojava v ustni votlini je ob vrhu korenine zobu. Lahko pa se nahaja pravzaprav kjer koli ob njeni dolžini. A ne glede na lokacijo, ga sestavljajo vnetne celice. Te se borijo proti bakterijam, lahko tudi glivam. Te pa so pravzaprav povzročiteljice vnetja.

Granulom je izraz, ki ga pacienti pogosto uporabljajo za označevanje vnetja, ki se pojavi v povezavi z zobnim živcem, in ki zahteva koreninsko zdravljenje zoba.

Kako je videti granulom?

Granulom je vnetje zobnega živca je torej posledica vdora bakterij v kanalski zobni sistem. Vnetje se lahko povsem nemoteno širi in na takšen način lahko preide preko vrhnje odprtine v tkivo okoli zobu.

Za pacienta pojav pogosto pomeni občutek pritiska ali občutek podaljšanega zoba. Takšno stanje lahko pozdravite povsem samostojno, kljub temu pa pogosto preide v razvoj otekline v ustih in tudi zunaj njih. To se kaže v obliki otekline lic, ustnic in podobno.

Zdravljenje granuloma

Zdravljenje korenine zobu se opravlja v splošni zobozdravstveni ambulanti. V zdravljenje je vključena uporaba posebnih inštrumentov. Ti so lahko ročni ali strojni. Njihova naloga pa je, da mehansko očistijo koreninski kanal. V njem se nahaja vneti tkivo zobnega živca.

Mehanično čiščenje strokovnjaki kombinirajo s kemičnim izpiranjem, in sicer s pomočjo primernih raztopin. Te dodatno pomagajo, da se lahko kanal dovolj temeljito očisti, kasneje pa pripravi na polnitev.

Vzroki za nastanek granuloma zobu

Zakaj pa granulom pravzaprav nastane? Najpogostejši vzrok je karies, ki ni pozdravljen. Seveda obstaja še kar nekaj drugih razlogov, kot so denimo poškodbe čeljusti in mehkih tkiv.

Zobozdravnik vam bo povedal, da je granulom lahko posledica slabe ustne higiene, kar je razvidno če iz tega, da je v ustih nastal karies, ki sploh ni bil zdravljen.

Preprečevanje granuloma

Tako kot to velja za številne druge zobne bolezni in nadloge, je mogoče tudi granulom preprečiti z dobro ustno higieno. To med drugim pomeni, da bi morali svoje zobe temeljito čistiti z zobno ščetko pa tudi nitko vsaj dvakrat na dan.