Borelija je obolenje, ki ga preprečujemo z zaščitnimi sredstvi

Borelija je bolezen z možnimi hudimi posledicami, ki se ji najučinkoviteje izognemo tako, da preprečimo pik klopa.

Med možnimi nevarnimi posledicami ugriza klopa je borelija najpogostejša bolezen. Število primerov je bistveno večje, kot število primerov za drugi dve možni bolezni. Borelija se preprečuje z uporabo oblačil in obutve svetle barve ter gladkih površin, s posebnimi spreji, ki odganjajo klopa, pregledovanjem ob prihodu domov ter njihovim odstranjevanjem. Oblačila in obutev svetle barve ter gladkih površin je priporočljiva iz dveh razlogov. Na oblačilih in obutvi svetlih barv bomo okuženega klopa prej opazili po njegovem značilnem gibanju.

Pri tem ga lahko odstranimo, s tem pa je tudi v kali zatrta možna borelija. Gladka površina oblačil in obutve je druga možnost, obrambno sredstvo pa je zmanjševanje možnosti oprijema klopa. Na gostitelja klop preži, ter preko gibanja, temperature in vonja, zazna njegovo prisotnost. Sledi prehod na gostitelja, ki pa je bistveno težji ob gladki površini obleke in obutve. Tudi v tem primeru je borelija lahko zatrta v kali, saj obstaja večja možnost zdrsa klopa na tla. Pregledovanje ter morebitno odstranjevanje sta zadnji možnosti obrambe. Na pregledovanje so se ljudje, ki veliko hodijo v gozd ali druga življenjska okolja klopa že navadili. Borelija oziroma klop zanje ni ovira za odhod v gozd ali drug življenjski prostor klopa, ker so se navadili zaščititi pred njim. Zaščitna obleka in obutev, spreji, ki odganjajo klopa, pregledovanje in odstranjevanje klopa je njihova rutina. Najpogosteje si klop na človeku poišče mesta, ki so poraščena, nudijo enostaven ubod ter načeloma dobro zavetje ob prehranjevanju. Klope odstranjujemo tako, da jih primemo čim bliže koži ter s krožnim zasukom počasi izvlečemo. Odstranjevanje na silo lahko povzroči, da glava klopa oziroma njegov obustni aparat ostane v koži.

Borelija je bolezen, ki je bila prvič odkrita v zvezni ameriški državi Connecticut v osemdesetih letih minulega stoletja.