Astigmatizem in torične leče

Torične leče se uporabljajo za korekcijo astigmatizma. Astigmatizem je zelo pogost. Pri nekaterih pa je bolj izražen kot pri drugih. Statistika govori, da je prisoten pri enem od treh ljudi. Največkrat gre za blažje oblike, na katere se človek preprosto navadi. Vseeno pa je lahko eden glavnih vzrokov za nenehne glavobole in migrene, ter nenehno utrujenost oči in popokane žilice, ki povzročajo rdeče boleče oči.astigmatizem-in-toricne-lece

Pri ljudeh, ki imajo bolj izražen astigmatizem je potrebno popravilo vida z očali ali s kontaktnimi lečami, ki jih imenujemo torične leče. Gre za posebne leče, ki niso enakomerno ukrivljene, kot so to normalne leče. Te namreč ukrivljene bolj okroglo, medtem ko so torične bolj ovalno. Astigmatizma ne prištevamo med bolezni, saj gre za značilno prirojeno obliko očesa. Z leti se nato ta oblika spreminja, še posebej pri tistih ljudeh, ki veliko delajo in naprezajo svoje oči.

Ker gre pri astigmatizmu za napako, kjer se svetloba, ki potuje skozi oko, ne fokusira enakomerno na mrežnico, torične leče poskrbijo, s svojo obliko, da se izenači fokus svetlobe, preden ta zadane mrežnico. To nam omogoča oster vid brez razpršenih žarkov in meglenega vida. V astigmatičnih dioptrijah se količina dioptrije meri v cilindrih, os pa optiku pove, v kateri smeri mora izdelati cilinder v očalih.

Ob vsem tem pa se nam postavlja še eno vprašanje. In sicer, ali je astigmatizem mogoče pozdraviti? Ker gre za prirojeno anatomsko napako in ne za bolezensko stanje, zdravljenje ni potrebno, obenem pa ta anatomska drugačnost ostane z nami za vedno.

Kot posebnost je potrebno izpostaviti tudi način vstavljanja toričnih leč. To se namreč nekoliko razlikuje od vstavljanja običajnih kontaktnih leč. Ker torične leče niso oblikovane enakomerno, je potrebno biti pozoren na to, kako jo vstavimo. Prav zato imajo tudi posebne oznake, ki nam pri tem pomagajo.

Se odločate za nakup toaletne torbice? Potem si le preberite naš najnovejši članek na to temo.