Najpogostejše spletne prevare

Loterijske prevare

Zagotovo ste že prejeli elektronsko pošto, v kateri vam pošiljatelj čestita za osvojenih nekaj milijonov dolarjev/evrov, na loteriji v kateri od tujih držav. Tovrstna pošta »dobitnikom« obljublja visoke vsote denarja, vse kar morajo storiti je, da sledijo nekaj preprostim korakom. Pri enem od njih je navadno potrebno posredovati številko tekočega računa, ali pa celo na določen račun nakazati nek znesek. Iz takšnih ali drugačnih razlogov. A ko enkrat posredujete številko računa, vam bodo z njega najverjetneje pobrali ves denar, če ste vnaprej plačali stroške nakazila ali kaj podobno nespametnega, pa boste ostali brez tistega denarja in brez obljubljenih milijonov. In zakaj ljudje tovrstnim prevaram verjamejo? Preprosto – denar. Tega ni nikoli preveč, sploh pa ne v teh kriznih časih. In vsak med nami želi verjeti, da je zadel na lotu. Številni bodo z odprtimi rokami sprejeli obljubo denarja, da gre za prevaro, pa se bodo zavedli šele, ko bo že prepozno.

Humanitarna pomoč

Svet vse bolj uničujejo naravne nesreče zaradi katerih brez strehe nad glavo ostane na milijone ljudi. In najdejo se prevaranti, ki tujo nesrečo izkoriščajo za lasten dobiček. Ustanovijo spletno stran z namenom zbiranja denarja za pomoč prizadetim v poplavah/potresu/plazu. Nato ljudem pošljejo elektronsko pismo s povezavo do te strani, kjer obiskovalce navadno pričakajo objokani obrazi otrok in starejših, ki se stiskajo ob ruševinah. Koga pa ne bi zabolelo srce in ne bi želel pomagati? Na spletni strani najdejo številko računa, kamor nakažejo denar, ki pa nikoli ne pride do pomoči potrebnih, ampak se steka naravnost v žep prevarantov.

Spletne zmenkarije

Iskanje partnerja na svetovnem spletu je postalo vse bolj priljubljeno. Samski si na za to namenjeni spletni strani ustvarijo profil, se opišejo in že lahko izbirajo. A med potencialnimi partnerji se skrivajo tudi prevaranti. Ti s kandidati navežejo stik, se predstavijo kot nekdo drug, nekdo, ki bi bil tistemu na drugi strani privlačen, in iz njih tako zbezajo vse informacije, ki jih potrebujejo in želijo. Res da je postopek lahko dolgotrajen, saj je treba najprej zgraditi zaupanje, a na koncu se lahko tudi izplača. Ko na primer spletnemu »partnerju« izdamo višino plače, kje živimo, kaj počnemo, kdaj nas ne bo doma, … Zgodi se lahko, da se s tem partnerjem dogovorimo za sestanek, pa nas prosi za nakazilo denarja za na primer bencin. V primeru, da gre za prevaranta, nas ne bo obiskal, pa tudi posojenega denarja ne bomo več videli. Tovrstne prevarante je tudi izjemno težko izslediti, saj ne posredujejo svojih pravih podatkov.