Na območju tovarne Argo ne bo hotelov

V izolski Algi se predstavlja Argolina z načrti za pozidavo območja nekdanje tovarne – Lastnike prostora zanima odziv Izolanov.

Izola – »Želimo si, da bi nova izolska zvezda zasijala v vsem svojem sijaju!« Takšno je geslo, s katerim je pozdravil predstavitev idejnih zasnov Argoline, mesta v mestu, pozdravil direktor podjetja Argolina v izolski galeriji Alga. V njej so namreč včeraj dopoldne odprli razstavo idejnih zasnov, skic, fotomontaž in velikega modela, ki najbolj oprijemljivo kaže, kako so podjetniki zastavili svoje nove načrte na območju nekdanje izolske tovarne Argo (prej Arrigoni). V neposredni bližini izolske marine so več let samevale zdavnaj odslužene tovarniške hale. Pred nekaj meseci so jih porušili, pustili so le spomeniško zaščitene objekte in star tovarniški dimnik, ki bo še dolgo spominjal na izolsko tradicijo ribiške predelovalne industrije. Podjetje Argolina (povezuje piransko podjetje Relax, MPM Engineering Ljubljana in Abanko Vipa) je pred časom od Droge odkupilo 2,35 hektara veliko zemljišče, zanj odštelo nekaj čez sedem milijonov evrov in lani poleti pridobilo dovoljenje za odstranitev odsluženih hal. Že pri rušenju starih objektov je prišlo do prvih iskric, saj so najbližji sosedje klicali inšpektorje, ki naj bi pomagali zaustaviti izvedbo načrtov, toda rušitvena dela so opravili.

Lombardia, Azienda Agricola Arrigoni Arrigo, B...

Zdaj je Argolina postavila razstavo, s katero želi Izolanom natančno pojasniti, kaj namerava narediti. Zdaj veljavni prostorski načrti predvidevajo na tem mestu gradnjo 35 tisoč kvadratnih metrov poslovnih in trgovskih lokalov. Če bi take načrte uresničili, bi to pomenilo katastrofo za Izolo, je včeraj med drugim izjavil Boštjan Čokl, ko je predstavljal projekt. Tolikšne trgovske površine bi še Ljubljana težko prenesla. Zato so se pri Argolini odločili za »mestece v mestecu na eni najlepših lokacij ob slovenski obali«. Na celotni površini bi v dveh kletnih etažah najprej zgradili 574 parkirnih mest, nad njimi pa še 239 različno velikih stanovanj, kakih 30 poslovnih lokalov, apartmajski hotel za 210 ležišč, pomorsko-ribiški muzej, manjši akvarij, vodni park s 4700 kvadratnimi metri površine, pokrite arkade ob stavbah, sprehajališče z drevoredom ob morju, zaposlili pa bi kakih 110 ljudi. Vrednost naložbe 50 milijonov evrov bo med večjimi v regiji. Celoten načrt pa bi uresničili v dveh letih. Predstavitev so naredili zato, da bi Izolani videli, kaj načrtujejo in da bi opravili anketo med njimi ter zvedeli za konstruktivne pripombe.