Premišljena izbira robotske kosilnice

Pri nakupu robotske kosilnice je pomembno, da se lotite nakupa premišljeno. Na trgu je velika raznolikost modelov po različnih cenovnih razredih, vendar višja cena ne zagotavlja vedno boljšega delovanja in večjega zadovoljstva. Pri izbiri kosilnice je potrebno upoštevati vaše dejanske potrebe, podobno kot pri izbiri sesalca ali drugih naprav.

Pametna tehnologija za urejanje trate – robotska kosilnica, ki dela namesto vas.

Razdrobljena ponudba in majhne razlike med modeli

Nekateri izdelovalci robotskih kosilnic so predstavili vse bolj razdrobljeno ponudbo modelov iste blagovne znamke, pri katerih so včasih zelo majhne razlike. Dražji modeli lahko na primer vključujejo dodatne funkcionalnosti, kot je ultrazvočno tipalo za zaznavo ovir ali večja baterija. Vendar pa te funkcije niso nujno koristne za vsakogar in lahko predstavljajo odvečno težo.

Izberi kosilnico glede na svoje potrebe

Pri izbiri robotske kosilnice je pomembno upoštevati vse podrobnosti. Predvideti je treba možne omejitve, kot so prisotnost električnega priključka, možnost položitve žic za omejevanje površine košnje ter zahteve glede menjave rezil. Pomembno je, da kosilnico izberete glede na vaše specifične potrebe ter upoštevate dejavnike, kot je površina, ki jo lahko pokrije z enim polnjenjem baterije.

Omejevanje delovanja robotske kosilnice z žico

Delovanje robotske kosilnice na vrtu je podobno opazovanju starejšega robotskega sesalnika, ki se po prostoru giblje naključno. Vendar robotsko kosilnico omejuje žica, ki je vkopana po obrobju trate. Ta žica vsebuje električni tok, ki ga tipalo na kosilnici zazna, in na ta način omejuje področje delovanja kosilnice. Robotska kosilnica se premika preko trate, dokler ne zazna žice, nato se obrne pod naključnim kotom in kosi do časovne omejitve, ki je določena v programski opremi.

Omejitve pri zaznavanju živali in predmetov

Večina robotskih kosilnic ne zaznava zanesljivo domačih živali ali otrok, zato je priporočljivo, da se živali in otroci med košnjo umaknejo. Idealno je, če je trata že prilagojena za košnjo z robotom in zato ni prisotnih ovir, kot so gredice s cvetjem. Če pa se žica za omejevanje površine košnje ustrezno načrtuje, je mogoče prilagoditi tudi obstoječi travnik za košnjo z robotom. Vendar se ne gre preveč zanašati na tipala za zaznavo predmetov, saj ne morejo stoodstotno zaznati majhnih, tankih in skritih predmetov med travo.

Motorji, baterija in izbira glede na površino

Robotske kosilnice imajo običajno dva motorja, enega za pogon in drugega za vrtenje rezila, ter nekaj tipal in elektroniko za premikanje. Delovanje kosilnice zagotavlja energija iz baterije. Kosilnice ne kosijo sistematično, zato se ne morejo vrniti na polnilno postajo za napolnitev baterije in nadaljevanje košnje. Zato je izbira kosilnice glede na površino, ki jo lahko pokosi z enim polnjenjem baterije, ključnega pomena.