Kako pomembna je moto oprema?

Moto oziroma motoristična oprema je zelo pomembna za vsakega ljubitelja moto konjičkov. Kot vsi vemo je vožnja z motorji lahko zelo nevarna, če nimamo dovolj znanja in zaščite pri vožnji. Najprej je pomembno, da za vožnjo motorja opravimo izpit, šele nato nakup motorja in opreme. Moto oprema rešuje številna življenja in poškodbe, ki se vsakodnevno pripetijo na cesti samo z motoristi.Veliko ljudi je takšnih, ki se usede na motor z mislijo »saj grem samo do soseda ali pa prijatelja, ki je čisto blizu doma« ampak takšno razmišljanje in neprevidnost je lahko usodna za vsakega z takšnim mišljenjem. Tudi oprema, ki jo imate spravljeno pod sedežem motorja ali pa čelado kar na balanci, vas nebo rešila v trenutku, ko se lahko naredi nesreča. Pa ni potrebno, da ste jo povzročili vi, ampak jo lahko povzroči druga oseba in boste v nesreči udeleženi tudi vi, ker ste bili v istem trenutku na istem kraju kot povzročitelj nesreče.

Kakšna je moto oprema?

Ko opravljate motorističen izpit morate pri urah vožnje imeti popolnoma vso opremo, ker drugače vas mentor ne bo spustil na cesto in tudi izpita v tem primeru ne boste smeli opravljati. To vse vas bodo naučili inštruktorji in komisija na izpitu, ki trdno upa, da boste vso to opremo uporabljalo tudi v prihodnje, ko boste odšli na cesto z svojim opravljenim izpitom in brez varstva. Tudi dolgoletne izkušnje na motorju potrebujejo pomembno zaščito pa ni pomembno kako spretni ste. Moto oprema je popolna oprema od glave do nog, ki jo sestavljajo moto kombinezon, moto rokavice, moto škornji in seveda najbolj pomembna moto čelada, ki je odvisna od tipa motorja, ki ga vozite in seveda tudi od vaših osebnih želja. Res je moto oprema ključna za udobno vožnjo z motorjem.

moto-oprema

Vsa moto oprema se navadno prilega tako motorju kot vašim željam

V trgovinah z moto opremo lahko kupite kombinezon, ki sevam prilega in vam je všeč. Ta je lahko dvodelni ali pa enodelni, odvisno od vas. Motoristične čelade so lahko znamke Nolan, Grex, X-line, Kappa, IXS, Bye, Nzi/Helix, LS2 čelade in imajo tudi nadomestne dele. Rokavice so lahko iz tekstila ali usnja, za otroke in odrasle, tako žensko kot moškega. Lahko so letne, zimske ali pa celoletne rokavice. Moto škornji je pomembno, da se popolnoma prilegajo na vašo nogo in so vam udobne. Poznamo pa različne tipe, kot so touring, sport touring, off road in super moto. Vsa ta oprema je na vašo željo, da se prilega vam in vašem motorju, ter da vam nudi udobno in prijetno vožnjo, ob kateri boste vsekakor uživali, kajti vožnja z motorjem je lahko popolni užitek.