Samsung tonerji

Ko sem se zaradi narave svojega dela odločila za nakup Samsungovega tiskalnika, se niti zavedala nisem, kaj to pomeni. Hotela sem kakovosten laserski tiskalnik, ki bo hitro tiskal tudi barvne strani/predvsem tekst, ne slik), in pri tem se nisem spraševala o tem, koliko me bodo stale kartuše oziroma tonerji – ja pravzaprav niti vedela nisem, da kartuše in tonerji niso eno in isto.
O tem, da je dobro pred nakupom povprašati koga, ki se spozna na reči, oziroma se vsaj pri prodajalcu pozanimati, kaj te čaka, sem se zavedla potem, ko je tiskalnik ostal brez »barve«. In imela sem kar nekaj težav. Najprej s tem, da sem v prodajalni s sploh našla primerni toner za tiskalnik znamke Samsung – bližnja trgovina s pisarniškim materialom je imela na zalogi zgolj kartuše in tonerje znamk HP in Xerox, pa še teh precej malo. Morala sem torej v nekoliko večjo trgovino s tehničnimi zadevami, da sem našla tudi Samsungove tonerje. Tam mi je prodajalec brez težav takoj našel pravega, a bila sem precej presenečena nad tem, koliko tonerji pravzaprav stanejo. Celo bogastvo!
Ker sem bila nad ceno očitno začudena (pravzaprav moram priznati, da nisem s seboj imela niti dovolj denarja, da bi plačala, in sem nato toner vzela kar na privat plačilno kartico), mi je prodajalec seveda ponudil tudi, da lahko za nekaj manjšo vsoto kupim tako imenovan obnovljen toner. Spraševala sem ga o tem, kaj to pomeni – verjetno ne gre zgolj za razliko v ceni, temveč tudi v kakovosti. Žal je moral priznati, da sam z obnovljenimi tonerji nima izkušenj, da pa naj bi bili menda enako kakovostni. In takšnega odgovora seveda nisem mogla sprejeti. Res je, da bi plačala nekoliko manj, a še vedno preveč, če bi se nazadnje izkazalo, da takšna »reciklirana« stvar sploh ne deluje.
Kakor koli, drugič bom pri nakupih stvari, na katere se ne spoznam, nekoliko bolj previdna – še zlasti pa se bom pozanimala o tem, koliko so stroški, ki so za delovanje stvari potrebni po prvotnem nakupu.