Najbolj pogosti razlogi za okvaro trdega diska

Dandanes si življenja brez računalnikov skoraj ne moremo več predstavljati. Moč, hitrost ter preprostost uporabe prenosnika in namiznega računalnika je nepogrešljiva. Vsi podatki pa so shranjeni digitalno na trdem disku ali SSD-ju. Čeprav so spominski mediji vedno bolj zanesljivi, so še vedno izpostavljeni raznim okvaram. Tako se hitro lahko zgodi, da računalnik noče več naložiti operacijskega sistema. S tem pa nam je onemogočen dostop do vseh informacij. Okvara pa se lahko zgodi zaradi več različnih dejavnikov. To je tudi razlog, da je cena reševanja podatkov iz diska v vsakem primeru drugačna.

Težave s programsko opremo

Vsakemu uporabniku računalnika se je že zgodilo, da se ni hotel naložiti operacijski sistem. Tako smo zaklenjeni iz sistema in izgubimo dostop do naših podatkov. To lahko povzročijo razne situacije, kot so:

  • Virusi
  • Težave z nekompatibilnimi gonilniki
  • Koruptiran operacijski sistem
  • Težave s proti-virusnim programom

Vse to lahko povzroči, da se računalnik noče prižgati ali se neprestano ponovno zaganja. Možne pa so tudi napake v programski opremi samega spominskega medija. 

Vročina ubija elektronske komponente

Računalnik je poln različnih elektronskih komponent. Te pa so zelo občutljive na vročino. To je tudi razlog, da imajo računalniki vgrajene ventilatorje. Včasih pa se kateri od teh ventilatorjev pokvari ali pa ni pravilno nameščen. To povzroči nabiranje vročine v notranjosti prenosnika ali drugega sistema. Trdi diski pa so občutljivi na to vročino, ki jih sčasoma lahko poškoduje. 

Neprimerna temperatura povzroči nenadno prenehanje delovanja diska in drugih komponent. Tako se lahko poškodujejo spominske magnetne plošče, kar poviša ceno reševanje podatkov iz diska. Pri SSD-ju pa je možna okvara spominskih čipov. To tudi vodi do izgube dragocenih informacij.

Električni udari

Vsaka komponenta v računalniku potrebuje določeno mero električnega toka. Če je ta premajhen, naprava ne bo delovala. Če pa je prevelik, pa lahko nastane škoda. To se predvsem opazi v udarih strele, ki močno poškoduje računalnik. Tako je možno, da se sistem ne bo prižgal, ko bomo pritisnili gumb za vklop. Možno pa je tudi, da računalnik ne bo več prepoznal poškodovanega trdega diska ali SSD-ja.

Mehanične poškodbe

Trdi disk vsebuje veliko premikajočih se delov. Nekateri izmed teh so:

Mehanični deli pa se skozi čas izrabijo. Tako lahko trdi disk izgubi sposobnost pisanja in branja podatkov. V tem primeru ne moremo nadaljevati z delom na računalniku, saj vsi podatki postanejo nedostopni. To je tudi eden izmed razlogov, da se cena reševanja podatkov iz diska razlikuje glede na tip okvare. Če je okvarjena samo elektronika ali premikajoči deli, potem je cena manjša. Če pa so okvarjene magnetne plošče, se pa hitro zgodi, da cena naraste.

Na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si lahko najdemo pomoč za reševanje podatkov z vseh računalniških naprav in spominskih medijev.