Pametni telefoni, sodobne komunikacije

Pametni telefoni predstavljajo sodobne komunikacije . Njihov delež narašča, v prihodnosti bodo pametni telefoni postopoma postali praktično ekskluzivna. Dosegali bodo velik delež, klasični mobilni telefoni bodo domena manjšega števila oseb. Razlogi za vztrajanje v klasičnih mobilnih telefonih so različni. Klasični mobilni telefoni so manjši, veliko lažje jih je pospraviti v žep. Zato so bolj praktični in primernejši za osebe, ki jih velikost moti ali ovira. Poleg tega pametni telefoni potrebujejo za delovanje več energije, kar pomeni več polnjenja baterije.

mobile-616012_640

Kdor manj komunicira ter uporablja vse napredne funkcije, bo bolj zadovoljen s klasičnim mobilnim telefonom. Uporabniki klasičnih mobilnih telefonov so tudi pogosto prepričanja, da pametni telefoni spreminjajo človeške navade iz dobrih ali povprečnih v slabše. Najbolj neprimerno se jim zdi komuniciranje prek telefonov za vsako malenkost, pošiljanje raznih vsebin ter prisotnost na raznih spletnih naslovih. Čisto drugačno mnenje imajo lastniki pametnih telefonov. Prenos podatkov je danes ena ključnih prednosti, ki jih pametni telefoni imajo v primerjavi s klasičnimi mobilnimi telefoni. Tudi v prostočasnih aktivnostih so se ljudje navadili, da imajo želeno informacijo vedno pri roki. S tem krepijo svoje znanje in vedenje, saj kar ne vejo preprosto poiščejo na spletu. Tako ni raznih ugibanj in napačnih interpretacij, ampak se uporablja v klasični komunikaciji med ljudmi dejstva. Komunikacija je dalje bolj bogata in napredna, saj lahko obsega večje število podatkov in informacij. Podatki in informacije pa že dolgo časa niso zgolj črke in besede, ampak slike, video material in druge oblike podatkov in informacij. Read More

Kurirska služba

Takrat,
ko sem prišla s fakultete in sem našla svojo prvo zaposlitev, je bilo v
Ljubljani nekaj malega kurirskih služb – mislim, da dve ali tri, za
tujino pa se je poleg klasične pošte uporabljajo eno od svetovno znanih
podjetij. Danes, dvajset let kasneje,
kurirska služba pravzaprav
ni več dejavnost, ki bi lahko uspevala na enak način, kot takrat. Pred
dvajsetimi leti je bilo v Ljubljani namreč dovolj, če si imel nekaj
fantov na kolesih ali mopedih, ki so pošiljke dostavljali z enega konca
mesta na drugega. Danes pa tako omejeno poslovanje ne zaleže več.
Vsako podjetje, ki potrebuje kurirske usluge, se namreč raje odloči, da
bo zanj storitve opravljalo podjetje, ki lahko ponudi celovito storitev
– torej hkrati poskrbi za pošiljke po domačem kraju, po Sloveniji, in
tudi po Evropi. Tako deluje med drugim tudi na primer
kurirska služba Kurirček (www.kurirček.si),
ki je ena izmed dostavnih služb, ki je v času moje prve zaposlitve še
ni bilo, danes pa velja za eno najboljših, zato sem se pri njih pred
letom dni tudi zaposlila.

Že vse od konca študija delam v različnih logističnih podjetjih, in reči
moram, da sem jih zamenjala kar nekaj. To so bila tako podjetja, ki so
se dejansko ukvarjala s tovornjakarstvom, pa tudi z drugimi rečmi. Med
drugim sem v eni od služb skrbela za načrtovanje logistike poti
kontejnerjev iz Azije do Slovenije, v neki drugi pa sem se ukvarjala z
logistiko distribucije brezalkoholnih pijač do lokalov. Kakor koli –
nikoli si nisem mislila, da bom nazadnje pristala pri podjetju kot je kurirska služba. A zakaj ne – nenazadnje gre tudi tu za logistiko, ki mora biti učinkovita, hitra in seveda tem bolj poceni.

Službo sem pravzaprav sprejela zato, ker se mi je zdelo sodelovanje pri
nastajanju kurirske službe z velikimi ambicijami precejšen izziv. Pred
tem sem vedno prišla v že uveljavljena podjetja, ki so že imela svoj
utečen način dela, kjer je bilo že vse preverjeno in preizkušeno. Tokrat
pa sem dobila priložnost, da dejansko soustvarjam povsem nove
logistične strategije.

Izumirajoči jeziki v naši soseščini

Izumirajoči jeziki so jezikovne skupine, ki se soočajo z trendom zmanjšane uporabe v vsakdanji komunikaciji. Pri tem izumirajoči jeziki doživljajo razne usode, ki privedejo do tega, da nek jezik v komunikaciji ne uporablja niče. V komunikaciji vsakdanjika so jeziki, ki jih nihče ne uporablja postali na račun dejstva, da uporabe v bodisi pisni ali govorni obliki ne obvlada nihče.

Vzroki, da izumirajoči jeziki obstajajo je več. Največkrat gre za jezike, ki jih na njihovem naselitvenem območju obdaja veliko večja tuja jezikovna skupina . V vsakdanjiku se zaradi naravnih procesov in dnevnih odnosov ljudi zgodi, da veliko večja tuja jezikovna skupina na tak ali drugačen način doseže zmanjšanje ali celo izginotje manjše jezikovne skupine. Veliko vlogo pri tem odigrajo nedemokratični procesi zatiranja in preganjanja ter nasilne uveljavitve moči oblasti. Pomoč, ki bi jo v obliki ponujenih možnosti za zaščito izumirajoči jeziki prejeli od enake ali sorodne jezikovne skupine pa ni ali je ni mogoče izvesti. Prav zaradi omenjenih nedemokratičnih procesov in nasilne uveljavitve volje oblastnikov večinskega jezika. Izumirajoči jeziki se sicer lahko ohranijo z načrtno podporo in težnjami ter aktivnostmi v prid ohranjanja jezika. Zapis v pisni ali govorni obliki, ki jo izumirajoči jeziki poznajo in imajo, je dober porok in garancija, da se tak jezik ohranja za poznejše rodove in vse, ki jih izumirajoči jeziki zanimajo.

V današnjem času se na srečo velikokrat tudi zavedamo pomena, ki jih izumirajoči jeziki imajo za
ohranjanje kulture . Brez jezika naroda ni, zato se v sodobnem svetu, kjer prevladujejo večje jezikovne skupine, ljudje, ki znajo manjšinske jezike tega tudi dobro zavedajo. Dobra in pametna skupina, ki zazna nevarnost, da njihov jezik zdrsne v skupino, katero predstavljajo izumirajoči jeziki, se tega procesa najprej zaveda ter ustrezno ukrepa. Skrb, da se jezik manjše jezikovne skupine ne uvrsti na seznam, ki ga predstavljajo izumirajoči jeziki je ne samo dobro, ampak tudi plemenito dejanje.

http://www.prevodialkemist.si/blog/izumirajoci-jeziki-sveta

Veliko je dejavnikov, ki lahko povzročijo stres

Stres je v današnjem, vse prehitrem tempu življenja tako rekoč človekov vsakdanji spremljevalec. Je odziv organizma na dejavnike, ki zmotijo njegovo naravno ravnovesje. Poznamo kratkotrajni ali akutni in dolgotrajni ali kronični stres. Kratkotrajni stres je tisti, ki spodbuja učenje, je v našem življenju, kot spodbuda in povečuje možnost človeka v boju za preživetje. Če ne bi bilo takšnega stresa, potem bi naši predniki zelo težko preživeli. Dolgotrajen, ponavljajoči se stres pa je tisti, ki nas na žalost lahko kar hitro popelje v bolezen. Toda za to, da ohranimo v svojem telesu pravilno ravnovesje, lahko največ naredimo prav mi sami. Glavobol, nespečnost, nemir in nervoza, utrujenost, sprememba teka, bolečine v vratu in hrbtu, pozabljivost, vse to so simptomi, ki nakazujejo stres. Danes je stres velik izziv za vse nas, saj se s stresom soočamo praktično vsak dan. Obstajajo številni dejavniki, ki pripomorejo k temu, da nas doleti stres in vsak posameznik se drugače odziva na razne vplive oziroma stresorje iz okolja. Bolezni, težave v zakonu, ločitve, brezposelnost, strogi delovni pogoji, previsoko zadani cilji, prezahtevna kariera, vse to so primeri, ki povzročajo kronično obliko stresa. Kronični ali dolgotrajen stres nas lahko kar hitro popelje v katero izmed bolezni, kot so visok krvni tlak, diabetes, debelost, motnje delovanja imunskega sistema, astma, težave s prebavo, migrenske glavobole in na koncu vse do depresije. Kadar prepoznamo stres že kar takoj, v prvi fazi, ga lahko poskušamo odpraviti sami, z odpravo vira, od koder prihajajo naše težave, s pametno organizacijo delovnega dne, z relaksacijo kot je joga, masaža, sprostitev, meditacija in predvsem z vsakodnevnim gibanjem na svežem zraku. Kadar pa se zgodi, da so alternativne metode premalo, ker je stres že preveč globoko vstopil in tako morda že postal del našega vsakdanjika, pa je pravi čas, da se odpravimo zdravniku.

Več informacij na http://fidimed.si”>www.fidimed.si

Oglejte si kako poteka rezanje s škarjami.

 

 

Veliko je dejavnikov, ki lahko povzročijo stres

Najpogostejše spletne prevare

Loterijske prevare

Zagotovo ste že prejeli elektronsko pošto, v kateri vam pošiljatelj čestita za osvojenih nekaj milijonov dolarjev/evrov, na loteriji v kateri od tujih držav. Tovrstna pošta »dobitnikom« obljublja visoke vsote denarja, vse kar morajo storiti je, da sledijo nekaj preprostim korakom. Pri enem od njih je navadno potrebno posredovati številko tekočega računa, ali pa celo na določen račun nakazati nek znesek. Iz takšnih ali drugačnih razlogov. A ko enkrat posredujete številko računa, vam bodo z njega najverjetneje pobrali ves denar, če ste vnaprej plačali stroške nakazila ali kaj podobno nespametnega, pa boste ostali brez tistega denarja in brez obljubljenih milijonov. In zakaj ljudje tovrstnim prevaram verjamejo? Preprosto – denar. Tega ni nikoli preveč, sploh pa ne v teh kriznih časih. In vsak med nami želi verjeti, da je zadel na lotu. Številni bodo z odprtimi rokami sprejeli obljubo denarja, da gre za prevaro, pa se bodo zavedli šele, ko bo že prepozno.

Humanitarna pomoč

Svet vse bolj uničujejo naravne nesreče zaradi katerih brez strehe nad glavo ostane na milijone ljudi. In najdejo se prevaranti, ki tujo nesrečo izkoriščajo za lasten dobiček. Ustanovijo spletno stran z namenom zbiranja denarja za pomoč prizadetim v poplavah/potresu/plazu. Nato ljudem pošljejo elektronsko pismo s povezavo do te strani, kjer obiskovalce navadno pričakajo objokani obrazi otrok in starejših, ki se stiskajo ob ruševinah. Koga pa ne bi zabolelo srce in ne bi želel pomagati? Na spletni strani najdejo številko računa, kamor nakažejo denar, ki pa nikoli ne pride do pomoči potrebnih, ampak se steka naravnost v žep prevarantov.

Spletne zmenkarije

Iskanje partnerja na svetovnem spletu je postalo vse bolj priljubljeno. Samski si na za to namenjeni spletni strani ustvarijo profil, se opišejo in že lahko izbirajo. A med potencialnimi partnerji se skrivajo tudi prevaranti. Ti s kandidati navežejo stik, se predstavijo kot nekdo drug, nekdo, ki bi bil tistemu na drugi strani privlačen, in iz njih tako zbezajo vse informacije, ki jih potrebujejo in želijo. Res da je postopek lahko dolgotrajen, saj je treba najprej zgraditi zaupanje, a na koncu se lahko tudi izplača. Ko na primer spletnemu »partnerju« izdamo višino plače, kje živimo, kaj počnemo, kdaj nas ne bo doma, … Zgodi se lahko, da se s tem partnerjem dogovorimo za sestanek, pa nas prosi za nakazilo denarja za na primer bencin. V primeru, da gre za prevaranta, nas ne bo obiskal, pa tudi posojenega denarja ne bomo več videli. Tovrstne prevarante je tudi izjemno težko izslediti, saj ne posredujejo svojih pravih podatkov.