Posebne torbice za naše vsakdanje potrebe

Ljudje imamo pri sebi cel kup drobnarij, ki pa jih sicer nujno potrebujemo. Glede na to, da imamo samo dve roki, je dobro, da imamo pri sebi tudi primeren pripomoček, kamor lahko spravimo vse potrebno. Ponavadi so to torbice, vrečke ali pa kaj podobnega. Med najbolj priljubljenimi so vsekakor torbice, ki so od vrečk ponavadi lepše na pogled in tudi veliko bolj zdržljive, sploh če so narejene iz dobrih materialov.

Read More

Astigmatizem in torične leče

Torične leče se uporabljajo za korekcijo astigmatizma. Astigmatizem je zelo pogost. Pri nekaterih pa je bolj izražen kot pri drugih. Statistika govori, da je prisoten pri enem od treh ljudi. Največkrat gre za blažje oblike, na katere se človek preprosto navadi. Vseeno pa je lahko eden glavnih vzrokov za nenehne glavobole in migrene, ter nenehno utrujenost oči in popokane žilice, ki povzročajo rdeče boleče oči.astigmatizem-in-toricne-lece Read More

Zgodovina ur

Pred mehanskimi urami kot jih poznamo danes, smo čas merili z naravnimi materiali kot sta pesek in sonce. Prvi mehanski merilci časa pa so se pojavile 1500 let pred našim štetjem v Egiptu. Vendar to še niso bile mehanske ure, te so izdelali italijanski menihi, za kaj drugega kot za opozorilo ljudi, da je čas za molitev. Prve prenosne ure so izdelali v 16. Stoletju v Angliji, prvo zapestno uro pa so izumili v 19.stoletju. Zapeste ure so bile najprej ženske ročne ure, saj so moški nosili uro v žepu. Po 1.svetovni vojni pa se je to spremenilo in zdaj ročne ure nosimo take ženske kot moški.

Read More