Nekateri so še vedno prepričani, da je treba mačje mladiče takoj po rojstvu ubiti, utopiti ali vreči iz avtomobila

Prostovoljci iz škofjeloškega društva Žverca se vsak dan spoprijemajo s krutimi živalskimi zgodbami, ki jih povzročajo brezsrčni ljudje Najdenčkov je te dni veliko, saj muce kotijo mladiče – Občine bi morale skrbeti za zapuščene živali, a resničnost je marsikdaj drugačna

»Na eni od lokacij, kjer v Škofji Loki živijo prostoživeče mačke, je živela nesterilizirana pametna tigrasta muca. Zanjo smo izvedeli, ko je bila že visoko breja. Dan po tem je ni bilo več na spregled. Dva tedna pozneje smo izvedeli, da je muca skotila tri mladiče v hladni kleti sredi mesta. Mladiči tam ne morejo ostati.« To je le ena od zdajšnjih mačjih zgodb, ki jo k srečnemu koncu poskušajo pripeljati članice škofjeloškega društva Žverca. Zala Prevoršek in Maja Arambašič sta v nekaj letih, odkar sta gonilna sila prostovoljskega društva, videli in slišali mnogo o krutem ravnanju z mački in psi. Zgodbe, ki jih pripovedujeta, bolj kot na opisovanje realnosti spominjajo na mučenje živali, za katero je večina prepričana, da je ostalo nekje v davni preteklosti. A žal ni tako. Read More

Živali iz zavetišča

Čas, ko z največjo lahkoto odvržemo vse odvečno in užijemo, kar nam ponuja. Ljudje se ga večinoma veselimo, česar za živali ne moremo potrditi, vsaj ne za vse. Za nekatere namreč prav ta letni čas pomeni izgubo doma. Izkušnje žal kažejo, da so ljudje sposobni skupaj z odvečnimi oblačili odvreči tudi (odvečne?!) hišne ljubljenčke in oditi na dopust, njih pa brezbrižno prepustiti ulici, smetnjakom, obcestnim jarkom, naj se jim zgodi kar koli.

In tu nekje se začne zgodba zavetišča Gmajnice. Prav v teh težko razumljivih dejanjih lahko lepo priložnost najdejo ljubitelji živali, ki sebi in svojim otrokom ne morejo privoščiti mačk vse leto, imajo pa med počitnicami nekaj tednov časa za rejo osirotelih mladičkov in izpolnjujejo zahtevane pogoje, objavljene na spletni strani zavetišča (www.zavetisce-ljubljana.si ). Po načelu prijetno s koristnim. Priložnost seveda najdejo tudi tisti, ki so pripravljeni svoj dom ponuditi in vanj sprejeti novega družinskega člana. V zavetišču, ki je na Ljubljanskem barju nekaj kilometrov pred Brezovico in daje začasno nastanitev zapuščenim psom in mačkom z območja Mestne občine Ljubljana, trenutno biva 72 zapuščenih muck – večina mladičkov – in malo manj psov, ki težko čakajo toplo dlan in prijazen glas. To je opaziti takoj, ko vstopiš v njihov prostor. Le kaj bi se zgodilo, če bi njihov glas ujeli v naš prevod.

Če vas zanima več, se lahko pogovorite na štiri oči, in sicer v zavetišču Gmajnice: Gmajnice 30, Ljubljana. Zainteresirani lahko pomagate tudi z donacijami, pri iskanju posvojitev oziroma novih skrbnikov ali postanete posvojitelj osirotelih mačk.

Razmišljajmo sočutno in enostavno: Kdor reši eno življenje, reši ves svet.